Kje se lahko poročim, kako začeti?

Poročite se lahko načeloma v kateri koli državi, ki dovoljuje poroko tujcev. Takšnih držav je vedno več, saj je poročni turizem vedno bolj priljubljen. Tudi, če so zakoni za poroko tujcev strogi, se države včasih znajdejo tako, da prirejajo samo simbolične poroke, ki pa izgledajo kot prave. Po povratku domov se mora par uradno poročiti še na matičnem uradu, če seveda želi biti uradno poročen. Takšne poroke so na primer na Maldivih in na Tajskem.
 
Če želite, da je poroka tudi pri nas veljavna, morate izbrati pravo državo poroke. Načeloma se z več ali manj truda in živcev registrira lahko katero koli poroko, vendar so postopki lahko dragi in dolgotrajni. Našim parom priporočamo poroko v deželi, ki je podpisnica Haaške, Pariške ali Dunajske konvencije (tako kot Slovenija), saj so pri porokah v teh državah postopki hitri, enostavni in poceni.
 
Od bolj priljubljenih ali eksotičnih dežel so podpisnice naslednje: Mauritius, Sejšeli, Grčija, Mehika, Barbados, Fiji, Trinidad in Tobago, St Lucia, Bahami, Sejšeli, Južna Afrika, Grenada, ZDA.
 
Kako postopek poteka?
Postopek priprave na poroko je odvisen od izbrane dežele in od tega, ali želite le simbolično poroko, cerkveno ali civilno. Načeloma pa velja, da za ureditev poroke potrebujemo vsaj en mesec časa. Ko smo vam pomagali izbrati destinacijo in naredili rezervacije letala in hotelov, začnemo pripravljati poroko. Poslali vam bomo dokumente, ki jih morate izpolniti, poskenirati in vrniti (ponavadi kopije potnih listov, rojstnih listov, izjave v angleščini,..), saj jih bomo posredovali v matični urad kraja poroke. Ponavadi je poroka sestavljena iz:
 
- obvezni civilni del
- poroka v okviru hotela ali na prostem, odvisno od destinacije
- cerkvena poroka (po želji, odvisno od destinacije)
 
Ureditev civilne poroke pomeni določitev in rezervacijo datuma in kraja poroke, ureditev vseh potrebnih dokukmentov tako pri nas, kot v izbrani destinaciji, osnovni poročni obred z matičarjem na izbrani lokaciji. Civilno poroko plačate in uredite pri nas. Ko boste prispeli v izbrano destinacijo, bo za vašo poroko že vse pripravljeno, vseeno pa boste morali v spremstvu lokalnega agenta obiskati nekaj uradov, kjer boste v naprej dogovorjeni za sestanek in podpisati potrebne dokumente. Ne skrbite, za vse bo domenjeno v naprej.
 
Poroke ponavadi potekajo v okviru hotelov, vil ali matičnih dvoran, čeprav se večinoma lahko poročite kjerkoli. Hoteli ponujajo različne poročne pakete, ki jih lahko rezervirate pri nas, ali pa na licu mesta, se pravi direktno v hotelu. Ti paketi vključujejo okrasitev kraja poroke, cvetje, glasbo, ples, poročno torto, šampanjec, poročno večerjo, izlete, fotografa, celo masažo in frizerja. Razlikujejo se po tem, kaj vse vključujejo in kako bogati so. Cene so odvisne od vsakega hotela posebej.
 
Imate dodatna vprašanja? Pošljite jih in z veseljem bomo odgovorili.