ZDA potovanje: Colorado in Rockeys

ZDA potovanje Colorado Rockies Yellowstone

Obiščite divjino Wyominga, Utaha, Colorada! Popolna divjina, čudesa narave brez primere. Začnete v Denverju in potujete proti jugu, obiščete največje peščene sipine v ZDA, mala zlatokopska mesteca, narodne parke Mesa Verde, Black Canyon, Canyonlands, Yellowstone, Arches, Tetons, Theodore Roosevelt, in druge. Obiščite prizorišča krutih bitk, v katerih so Indijanci poskušali ohraniti svoje ozemlje in način življenja. Privoščite si večer v pravem saloonu in vstopite v svet Divjega zahoda.
 
Potujete z najetim avtomobilom. Na poti imate rezervirane hotele, dodamo lahko vodene oglede. Na pot greste dobro pripravljeni z natančnimi navodili. 

Colorado in Rockeys od € 2.030 na osebo


Cena vključuje polet iz okoliških letališč, takse, 18 nočitev po programu (dvoposteljna soba), najem avtomobila (vključena je neomejena kilometrina, CDW, letališke in ostale takse, en tank goriva in dodatno zavarovanje v višini do 1 mio usd škode). Voznik mora biti star vsaj 25 let (od 21 do 25 let je doplačilo).

Cena je odvisna od prostih kapacitet.

Cena ne vključuje:
- stroškov bencina
- dodatnih zavarovanj
- doplačila za dodatnega voznika in voznika mlajšega od 25 let
- stroškov cestnine in parkirnin
- stroškov vstopnin, obrokovProgram potovanja

Fotogalerija


Dan 1: Denver, prihod
Dobrodošli v Denverju, Mile High City v Koloradu. Na letališču boste prevzeli avtomobil, se odpeljali v hotel in prenočili. V Denver lahko prispete dan prej in si ogledate znamenitosti, kot so Muzej umetnosti ali Capitol. Izredno vreden ogleda je tudi narodni park Rocky Mountain. Kar 3280 metrov visok prelaz Millner ga deli na vzhodni in zahodni del. Park krasijo nešteti gorski vrhovi, jezera, gozdovi, skozi pa vijugajo številne peš poti.
 
Dan 2: Denver - Great Sand Dunes - Alamosa
Začnete pot proti jugu, najprej proti parku Garden of the Gods, ki varuje nenavadne skalne formacije iz rdečega peščenjaka. Po kratkem sprehodu nadaljujete proti Alamosi, ki je vstopna točka za obisk parka Great Sand Dunes. Tu si boste ogledali pravo puščavo z najvišjimi peščenimi sipinami v Severni Ameriki, visoke so do 230 metrov. Prekrivajo skoraj 80 kv kilometrov. Njihov nastanek je zanimiv, veter je iz rečne doline San Luis Valley nanašal drobne usedline in tako je nastala prava puščava. Sipine veter dnevno preoblikuje, kar gledate, je unikat.

Pot: 380 km

Dan 3: Alamosa - Durango
Med vožnjo skozi slikoviti južni Colorado boste prispeli v Durango, kjer se začne historična, 72 kilometrov dolga železniška proga Durango & Silverton Narrow Gauge. Progo so zgradili za prevoz do rudnikov zlata in srebra v gorah San Juan. Malo kavbojsko mestece je kot nalašč za sprehod, počutili se boste kot bi vstopili v preteklost. Zvečer pa obiščite saloon.

Pot: 240 km

Dan 4: Durango
Danes obiščite narodni park Mesa Verde. Vzemite si cel dan. Park je leta 1906 ustanovil Roosevelt da bi zavaroval odlično ohranjene stenske poslikave indijancev Anasazi. V parku je kar 4000 arheoloških ostankov tega nekoč mogočnega ljudstva. Svoje naselbine so gradili iz zidakov pod skalnimi previsi, po okoliških planjavah pa so imeli polja.

Dan 5: Durango - Grand Junction
Zavijete na sever, v zlatokopsko mestece Silverton. Na poti obiščite narodni park Black Canyon of the Gunnison. Reka Gunnison je izdolbla slikiviti, 72 kilometrov dolgi kanjon. Ker je kanjon tako strm in globok, sonce redko posije proti dnu, od tod izhaja tudi ime.

Proti večeru boste prispeli v Grand Junction, kjer prenočite.

Pot: 270 km

Dan 6: Grand Junction - Moab
Vozili se boste skozi deželo rdečih kanjonov. Privoščite si lahko odlični rafting, izlete peš ali s kolesom.

Pot: 180 km

Dan 7: Moab
Severni del parka Canyonlands vas bo navdušil s svojimi živo rdečimi barvami in skalnimi skulpturami, ki sta jih izrezljali reki Green River in Colorado. Tukaj je tudi državni park Deadhorse Point, znan po čudovitem razgledu na rečni meander. Reka teče 610 metrov pod vami in pogled na izrezljano rdečo pokrajino je nepozaben.

Južni del parka, Needles, je dostopen samo z džipom in je zato manj obiskan in bolj divji. Še bolj priporočamo obisk narodnega parka Arches, kjer boste lahko fotografirali presunljive skalne mostove naravnega izvora. Priporočamo, da tu ostanete do sončnega zahoda.

Dan 8: Moab - Salt Lake City
Danes je vaš cilj Salt Lake City. Največje mesto Utaha objemajo s snegom pokriti vrhovi, kjer so znana smučišča. V samem mestu lahko obiščete največjo mormonsko cerkev na svetu. Središče je prijetno in si ga lahko ogledate peš.

Pot: 380 km

Dan 9: Salt Lake City - Jackson Hole
Vožnja preko slikovitih Rocky Mountains, popoldne prispete v Jackson Hole. Pozimi je Jackson Hole priljubljeno smučarsko središče. Poleti pa mu kraljuje narodni park Grand Teton s svojimi mogočnimi gorskimi vrhovi, slikovitimi jezeri in čudovito vegetacijo, ki se praktično ni preminjala od prazgodovine.

Zvečer se sprehodite po prijetnem mestecu, polnem trgovin in barov z živo glasbo.

Pot: 430 km

Dan 10: Jackson Hole - Grand Teton National Park - Yellowstone National Park
Danes vas čaka nepozaben dan, eden viškov vašega potovanja po ZDA. Peljete se mimo mogočnih štiritisočakov narodnega parka Teton in prispete do sosednjega, še bolj znanega parka Yellowstone. Unikatni park je pravo čudo narave. Povsod se iz zemlje kadi, bruhajo gejzirji, tečejo vroče reke, še celo sama tla so vroča na dotik. Narava se spreminja v najbolj nenavadnih barvah, kot na drugem planetu.

Obiščite južni del parka, potem pa prenočite v kraju West Yellowstone.

Pot: 160 km

Dan 11: Yellowstone - Cody
Obiščite Grizzly & Wolf Discovery Center. Prvotno je bilo to zavetišče za grizlije, ki so se preveč navadili na ljudi in so jih zato umaknili iz divjine. Medvedom hrano skrivajo, v potok nastavljajo ribe, tako da medvedje ohranjajo del svoje divjosti. V parku prebivata tudi dve krdeli volkov.

Zapeljite se nazaj v narodni park Yellowstone in si oglejte še severni del parka s toplimi apnenčastimi terasami, Mammoth Hot Springs in kanjoni. Zvečer zapustite park in se peljete proti vzhodu. Vaš cilj je Cody, ki je znan po Buffalo Billu.

Pot: 200 km

Dan 12: Cody - Sheridan
Historični center Buffalo Bill vam bo razkril zanimivosti življenja prvih priseljencev in kulturo indijanskih plemen iz okolice. Prav na meji z Montano vas čaka še ena zanimivost, Bighorn Canyon National Recreation Area. Za jezom Yellowtail je nastalo umetno jezero Bighorn, ki je dolgo kar preko 100 kilometrov. Področje je divje, naravno in zato še toliko bolj impresivno.

Če naredite kratek skok v Montano, lahko obiščete tudi bojišče Little Bighorn Battlefield, kjer se je leta 1876 odvila kruta bitka med generalom Custerjem ter plemeni Sioux in Cheyenne. To je bila ena zadnjih bitk, kjer so Indijanci z bojem poskušali ohraniti svojo zemljo in način življenja.

Danes boste prenočili v Sheridanu, tipičnem zahodnem kraju severnega Wyominga. Do živahnih lokalov lahko iz hotela pridete peš.

Pot: 240 km

Dan 13: Sheridan - Medora
Danes obiščete narodni park Theodore Roosevelt. Prvič je Roosevelt prišel v Dakoto na lov za bizoni leta 1883. Pokrajina ga je tako prevzela, da je tu kupil ranč, tu je pogosto iskal samoto in mir. Park je obsežna divjina, po kateri se še vedno pasejo divji bizoni in konji.

Pot: 550 km

Dan 14: narodni park Theodore Roosevelt
To je dežela prerije, porasle z visoko travo, po kateri se podijo črede bizonov in konjev. Čudovit dan na divjem zahodu!

Dan 15: Medora - Deadwood
Zapeljali se boste globoko v ameriško prerijo Južne Dakote. Obiščite trgovino Harley v Sturgisu, zvečer pa si privoščite kozarec v Baru 10, ki ga je obiskoval že Wild Bill Hickock. Če do sedaj še niste začutili vzdušja pravega divjega zahoda, ga boste danes zagotovo.

Pot: 350 km

Dan 16: Deadwood - Rapid City
Zjutraj vas čaka kratka vožnja do narodnega parka Badlands. Tu vas čaka skoraj bizarna, surrealistična erodirana pokrajina, ki se preliva v nenavadnih barvah. Tukaj živijo prerijski psi, ovce in bizoni.

Na poti nazaj proti Rapid City lahko naredite ovinek do bojišča Wounded Knee, kjer se je odvijala zadnja bitka vojne z Indijanci. V masakru so vojaki pobili kar 150 večinoma neoboroženih ljudi, tudi žensk in otrok.

Na poti je tudi Mount Rushmore, v katero so vklesani obrazi štirih ameriških predsednikov in spomenik Crazy Horse.

Pot: 70 km + ogledi

Dan 17: Rapid City - Fort Laramie - Cheyenne
Skozi parka Black Hills in Custer State Park boste zapustili Južno Dakoto in odpotovali v Wyoming. Obiščite Fort Laramie, prvo belo naselbino v Wyomingu, ki je odigrala pomembno vlogo v kolonizaciji tega predela Amerike. Po 300 kilometrih je bila Oregonske poti je bila Fort Laramie prvi kontakt s civilizacijo. Leta 1890 so jo opustili. Številne zgradbe so obnovili in danes ponujajo vpogled v zanimivo preteklost.

Danes prenočujete v kraju Cheyenne, glavnem mestu Wyominga.

Pot: 510 km

Dan 18: Cheyenne - Denver
Na poti nazaj v Denver obiščite narodni park Rocky Mountain, ki varuje čudovito gorsko pokrajino.

Pot: 160 km

Dan 19: odhod
Prevoz na letališče, oddaja avtomobila in polet proti domu.

Fotogalerija