ZDA potovanje: Aljaska in Yukon

potovanje zda aljaska

Čudovito potovanje po naravi Aljaske. Prostrana pokrajina, ki se dviga iz ledenega morja, je čarobna predvsem poleti, ko v nekaj toplih dneh zacveti in zažari v mavričnih barvah. Svoj čar pa ima tudi pozimi, ko na nebu lahko občudujete severni sij. Spokojnost ledenih in gozdnatih planjav prekinjajo le zelo redki kraji, kjer spoznate življenje v divjini.
 
Potujete z najetim avtomobilom. Na poti imate rezervirane hotele. Na pot greste dobro pripravljeni z natančnimi navodili. 

Aljaska in Yukon € 3.430 na osebo


Cena vključuje polet iz okoliških letališč, takse, 14 nočitev po programu (dvoposteljna soba), najem avtomobila (vključena je neomejena kilometrina, CDW, letališke in ostale takse, en tank goriva in dodatno zavarovanje v višini do 1 mio usd škode). Voznik mora biti star vsaj 25 let (od 21 do 25 let je doplačilo). Ob odhodu dobite natančno potovalno knjigo z zemljevidi. Vključen je avtobusni vodeni ogled parka Denali. Potovanje je možno od 20. maja do 1. septembra.

Cena velja junija 2014 glede na proste kapacitete. Za standard plus je doplačilo cca 300 eur na osebo. Za potovanje v juliju in avgustu je doplačilo cca 300 eur na osebo za ceno standard.


Program potovanja

Fotogalerija


Dan 1: Anchorage, prihod
Po pristanku v Anchorage, glavnem mestu Aljaske. Lastni prevoz v hotel.

Hotel: Ramada Hotel*** (standard) ali Sheraton Hotel***+ (standard plus)


Dan 2: Anchorage - Denali
Prevzem avtomobila in vožnja preko čudovite aljaške pokrajine v narodni park Denali.

Pot: 380 km
Hotel: Denali Grizzly Bear Resort** (standard) ali Grande Denali Lodge**** (standard plus)


Dan 3: narodni park Denali
Ogromni narodni park Denali varuje gorato pokrajino, ki ji kraljuje Mount McKinley, najvišja gora Severne Amerike. Izpod zaledenelih vrhov se vijejo ledeniki, ki se raztapljajo v puščobno, a vseeno čarobno deželo tajge. Po prostranstvih se sprehajajo divje živali, ta predel Amerike pa vas bo prevzel predvsem s svojimi širajavami in neskaljenim mirom.

Čaka vas vodeni avtobusni ogled Denalija, ki bo trajal od 6 do 8 ur. Cel dan vas bodo razvajali nepozabni razgledi, z nekaj sreče boste srečali tudi losa ali medveda. Pogled na mogočno goro McKinley vam bo vzel sapo, vrh se dviga kar 6149 metrov nad morjem.


Dan 4: Denali - Fairbanks
Prečkate notranjost Aljaske, ob poti se peljete skozi redke naselbine. Ves dan vas spremlja prostrana, samotna pokrajina. Prečkate reko Nenana, po kateri se prevažajo tovorne ladje kadar reka ni zaledenela. Ladje oskrbujejo notranje vasice in kraje, saj je reka plovna le nekaj mesecev na leto.

Fairbanks je največje mesto notranjega dela Aljaske, ima zanimiv obiskovalni center.

Pot: 200 km
Hotel: Westmark Fairbanks*** (standard) ali Pike's Waterfront Lodge*** (standard plus)


Dan 5: Fairbanks - Tok
Ustavite se v kraju North Pole, enem od prebivališč Božička. North Pole je majhen kraj ob avtocesti, z dvema naftnima rafinerijama in zelo zanimivo trgovino Santa Claus House. Pred trgovino je ogromen kip Božička, v trgovini pa se lahko oskrbite z božičnimi darili. Pred Božičem na pošti North Pole prejmejo na tisoče pisem z  božičnimi željami.

Naslednje mesto na vaši poti je Delta Junction, nekdanje zlatokopsko mesto, mesto bizonov, vojaška postojanka in kmetijsko središče notranjosti Aljaske. Večina pa kraj pozna kot končno točko Aljaške avtoceste, ki ga označuje ogromen obcestni kamen Mile 1422. Obiščite obiskovalni center in zanimivo tržnico pred njim.

Če boste zgodnji, lahko naredite ovinek do Delta Bison Sanctuary, kjer se sprehaja kar petsto bizonov po varovanem naravnem okolju s čudovitim razgledom na Alaska Range in Delta River.

Še dobrih 150 kilometrov južneje je Tok, pomembno trgovsko središče tudi za ljudi, ki živijo v zelo oddaljenih predelih. Kupite si par mokasinov, toplih in kosmatih zimskih čevljev ali kos ročno izdelanega nakita aljaških staroselcev.

Pot: 380 km
Hotel: Golden Bear Motel** (standard) ali Cleft of the Rock*** (standard plus)


Dan 6: Tok - Dawson City
Pot vas pelje naprej skozi divjino Aljaske, skozi zlatokopsko mestece Dawson City. Zlata mrzlica se je začela leta 1896, sem se je priselilo v treh letih kar 40.000 ljudi. Mrzlica je kmalu minila in večina prebivalcev je odšla. Dawson in bližnje mesto duhov Forty Mile sta opisana v zgodbah Jacka Londona, predvsem je znana zgodba Klic divjine. Jack London je nekaj let v Dawsonu tudi živel.

Prečkate mejo s Kanado in prispete v zlatokopsko mestece. Peljete se po Top of the World Highway, ki vijuga preko gorskih vrhov in grebenov z neskončnimi razgledi.

Pot: 300 km
Hotel: Westmark Inn***+ (standard) ali Aurora Inn*** (standard plus)


Dan 7: Dawson City
Dan si prikrojite po svoje. Obiščite staro igralnico Diamond Tooth Gerties, muzej Jacka Londona in Dawson City muzej, ali pa kulturni center Danoja Zho.


Dan 8: Dawson City - Whitehorse
Nadaljujete s slikovito vožnjo ob reki Yukon, ki je dolga preko 3000 kilometrov. Med zlato mrzlico je bila glavna prometna pot. Pripelje vas do glavnega mesta kanadske province Yukon, Whitehorsa. Lahko se ustavite tudi ob brzicah Five Finger Rapids, ki so predstavljale nevarno oviro za vse iskalce zlata, ki so se svojim plenom podajali na 1300 kilometrov dolgo plovbo po reki Yukon od jezera Bennett do Dawsona.

Pot: 530 km
Hotel: Westmark Whitehorse***


Dan 9: Whitehorse - Skagway - Haines
Danes vas čakata dve presenečenji. Smaragdno jezero in puščava Carcross, najmanjša puščava na svetu, saj meri samo 2,6 kv kilometra. Puščava je nastala po zadnji ledeni dobi, videli boste prave peščene sipine.

Smaragdno jezero pa je zaradi usedlin kalcijevega karbonata zares živo zelene barve kot pove že ime.

Prečkate tudi kanal Lynn, kjer se pogosto zadržujejo kolonije vider. Kanal je globok kar 610 metrov in je najglobji fjord v Severni Ameriki.

Pot: 175 km
Hotel: Hotel Halsingland***


Dan 10: Haines - Haines Junction
Haines Junction je malo, odmaknjeno mesto sredi neverjetno lepe pokrajine. Sprehodite se ob reki Dezadeash, odpirali se vam bodo čudoviti razgledi na gorato pokrajino.

Pot: 235 km
Hotel: The Raven


Dan 11: Haines Junction - Tok
Na poti nazaj proti Toku prečkate narodni park Kluane, pokrajino zasneženih gora in ledenikov. Ogromna ledena polja so največja na svetu izven polarnega kroga. Peljete se tudi ob jezeru Kluane sredi čudovite gorske pokrajine.

Pot: 480 km
Hotel: Golden Bear Motel (standard) ali Cleft of the Rock*** (standard plus)


Dan 12: Tok - Wasilla, Palmer
Vaš današnji cilj je Palmer, mesto, obdano z nepozabno naravo in prežeto z zgodovino. Center mesta je zaprt za promet in poln trgovin.

Pot: 480 km
Hotel: Alaska Garden Gate** (standard) ali Best Western Lake Lucille*** (standard plus)


Dan 13: Palmer - Seward
Peljete se proti kraju Seward, preko polotoka Kenai in ob vznožju Mount Marathon. William Seward se je uspešno boril za priključitev Aljaske ZDA. Malo obalno mestece obdajajo lepi razgledi in številne atrakcije, predvsem pa je izhodišče za ogled narodnega parka Kenai Fjords.

Pot: 270 km
Hotel: Seward Windsong Lodge***


Dan 14: Seward - Anchorage
Predno se odpravite nazaj v Anchorage in zaključite potovanje, toplo priporočamo obisk narodnega parka Kenai Fjords. Odločite se lahko za križarjenje po fjordih, obiščete Alaske SeaLife Center. Spremljali vas bodo razgledi na ledenike in čudovito divjino.

Pot: 200 km
Hotel: Ramada Hotel*** (standard) ali Sheraton Hotel*** (standard plus)


Fotogalerija