Potovanje Portugalska: Na poti preteklosti

Portugalska_potovanje_porto

8-dnevno potovanje po Portugalski se začne in konča v Lizboni. Ogledate si najbolj znane kraje in mesta Portugalske: Lizbona, Porto, Sintra, Obidos, Batalha, Coimbra, Braga, Tomar in Fatima.

Potujete sami, zato je datum odhoda kadarkoli. Na poti imate rezervirane hotele, potujete z najetim avtomobilom.

 

8 dnevno potovanje od € 570 na osebo


Cena vključuje letalsko vozovnico iz Benetk, hotele po programu (7 nočitev z zajtrkom, dvoposteljna soba) in najem avtomobila (vključene so vse takse in zavarovanja, ni obveznih doplačil na licu mesta).

Cena informativna in je odvisna od prostih kapacitet.


Program potovanja

Fotogalerija


Dan 1: Prihod v Lizbono
Pristanek v Lizboni in prezem avtomobila. Vožnja do hotela, kjer boste prenočili.

Pot: cca 4 km

Dan 2: Lizbona – Sintra – Cabo da Roca – Guincho – Cascais – Estoril – Lizbona
Po zajtrku odkrivate Lizbono. Obiščite trdnjavo Sao Jorge slikovitem mestnem griču. Sprehodite se skozi Alfamo, zaviti stari mestni predel. Srednjeveška Alfama je eden redkih predelov Barcelone, ki je preživel potres leta 1755 in danes predstavlja sliko vasico sredi mesta.


Oglejte si UNESCOv stolp Torre de Belem v ustju reke Tagus in prav tako UNESCOv gotski samostan Hieronymus z grobnico pomorščaka Vasca de Game.
 

Priporočamo, da se popoldne odpravite še na ogled širše okolice z avtom.

Najprej priporočamo ogled srednjeveške palače Palacio Nacional de Sintra in čudovite Palacio da Pena, ki velja za portugalski grad Neuschwanstein.

Po ogledu Sintre se peljete še do polotoka Cabo da Roca, najbolj zahodne točke evropske celine. V Lizbono se vračate ob mondenih kopaliških krajih Cascais in Estoril.

Pot: cca 100 km

Dan 3: Lizbona – Obidos – Nazare – Alcobaca – Batalha – Coimbra
Danes boste obiskali mestece Obidos s povsem ohranjenim obzidjem.

Ko je v 13. stoletju portugalska kraljica Isabela prečkala Obidos in se čudila lepotam, ji ga je njen mož kralj Denis I. preprosto podaril. Še stoletja kasneje so portugalski kralji delali enako, slikovito malo mestece so podarjali svojim kraljicam kot poročno darilo. S svojimi belimi zgradbami, svetlimi tako nekoč kot danes, je mestece Obidos turistično zelo priljubljeno. Ker je zgrajeno na pobočju, nudi čudovit pogled na okolico Estremadura. Glavna atrakcija mesteca je srednjeveški grad.

Peljali se boste tudi mimo tipične ribiške vasice Nazare. Alcobaca je znana predvsem po cistercijanskem samostanu iz 12. Stoletja.

Pot vas bo vodila do Batalhe, kjer si lahko ogledate samostan Sv. Marie des Siege. V gotskem stilu zgrajen samostan s še danes nedokončano kapelo, šeteje za enega od najpomembnejših spomenikov Portugalske. Sledi vožnja do Coimbre.

Pot: cca 245 km

Dan 4: Coimbra – Porto
Odkrijte Coimbro, eno izmed najstarejših univerzitetnih mest Evrope, z impresivno knjižnico z okoli 300.000 knjigami. Univerza vrh griča je kakor utrdba znanja, pod njo pa se plete labirint srednjeveških ulic, prežetih s študentsko živahnostjo.

Vožnja do Porta. Historično staro mestno jedro je vključeno na ekskluzivni seznam UNESCA. Slikovita je že njegova lega ob ustju reke Douro. Hribovito staro mesto je klopka različnih stilov, obdobij in vzdušij. Preliva se od srednjeveških ulic, do ekstravagantnih baročnih cerkva, prijetnih trgov in širokih avenij.

Staro mestno jedro se imenuje Ribeira in je pravi raj za fotografe, posebno vzdušje pa dodajajo prebivalci, ki ohranjajo starodavne navade in običaje.

Pot: cca 120 km

Dan 5: Porto – Guimaraes – Braga – Bom Jesus do Monte – Barcelos – Porto
Danes greste na celodnevni izlet v vinorodno pokrajino Vinho Verde. Ime v prevodu pomeni zeleno vino, vendar gre za pridelavo mladega vina, ki je lahko rdeče, belo ali roze.

Trto gojijo nekoliko drugače kot pri nas, rastline speljejo v višino, da lahko pod njimi posadijo druge pridelke.

V deželi  vina se boste najprej ustavili v kraju Guimaraes, ki je velika turistična atrakcija in zgodovninsko pomembno mesto. Velja namreč za rojstni kraj portugalskega naroda. Kralj Henrik Burgundski je namreč tukaj ustanovil glavno mesto, tukaj se je rodil Alfonso, prvi portugalski kralj, mesto pa je igralo pomembno vlogo tudi v bitki pri Sao Mamede.

Oglejte si veličastno palačo Vojvod Bragance.

Nadaljujete pot proti severu do Brage, najstarejše nadškofije na Portugalskem in ene najstarejših na svetu. Blizu se nahaja romarski kraj Bom Jesus do Monte. Posebej slikovito je stopnišče, ki vodi do romarske cerkve.

Ob povratku v Porto se ustavite še v kraju Barcelos, rojstnem kraju legende o petelinu, simbolu Portugalske.

Pot: cca 190 km

Dan 6: Porto – Conimbriga – Tomar
Priporočamo ogled gotske cerkve Sao Francisco in borzno palačo. Nikakor ne zamudite obiska tipične portovske vinske kleti.

Porto zapustite in se peljete do čudovite rimljanske Conimbrige. Mesto Tomar, kjer danes prenočujete, je pravi zgodovinski draguljček ob reki Nabao.

Pot: cca 210 km

Dan 7: Tomar – Fatima – Lizbona
V Tomarju si poglejte veličastni samostan Convento de Christo, nekdaj utrdbo Templarjev.

Sledi Fatima, največlji in najbolj poznan romrski kraj Portugalske. Fatima ima kar 152.000 m2 velik verski trg, ki je dvakrat večji od trga Sv. Petra v Rimu.

Prihod v Lizbono.

Pot: cca 160 km

Dan 8: Pot proti domu ali podaljšanje počitnic
Po zajtrku oddaja avtomobila na letališču in let proti domu ali podaljšanje počitnic.

Pot: cca 4 km
Fotogalerija