Icehotel

V malo laponsko vasico Jukkasjarvi vsako leto privabijo umetnike in arhitekte celega sveta. Ti iz ledu, rojenega v reki Torne, izklešejo pravljični hotel. Vsako leto na novo. Začnejo sredi novembra, okoli 10. Decembra odprejo prvi del, potem pa vsak teden odpirajo nove sobe. Cerkev odprejo 23. Decembra, do 30. Decembra je zgrajenih 60 sob. V sezoni do aprila se v hotel zgrne na tisoče gostov, preko sto se jih tudi poroči. Spomladi pa se hotel stopi in se vrne od koder je prišel, v reko Torne.

Icehotel se neprestano spreminja in živi z naravo. Če pridete decembra, boste videli, kako hotel nastaja, kar je izredno zanimivo. V tem času je večinoma temno, sonce nikdar ne pokuka na obzorje, čeprav je nebo določen čas osvetljeno. Posebno doživetje je severni sij, Aurora Borealis.

Pomlad sicer stopi Icehotel, vendar ogreje malo laponsko vasico. Ljudje in ostala bitja srkajo toploto. V tem času je smučanje in vožnja s sanmi odlično!

Marca spet začnejo z žetvijo ledu iz reke. Ledene bloke shranjujejo v hladilnicah. Aprila se Icehotel zapre.

Poletje je sicer kratko, vendar nič manj zanimivo. Sonce ne zaide kar sto zaporednih dni. Pojdite na ribolov, v hribe ali na rafting. Laponska zajema kar četrtino Švedske in je verjetno zadnja divjina Evrope. Tu vas čakajo bleščeča jezera, slikovite gore, brezovi gozdovi in bistre reke.

Ledene sobe
Morda je težko verjeti, vendar so ledene sobe različnih tipov in kategorij. Ne glede na zunanje temperature bo v sobi od -5 do -8 stopinj. Priporočamo, da v ledeni sobi bivate eno noč. Vsekakor imejte termo spodnje perilo, kapo, za puhasto spalno vrečo poskrbi hotel. Zbudili se boste ob skodelici vročega brusničnega čaja. Sledi samopostrežni zajtrk in jutranja sauna, ki še posebej dobro dene.

Najbolj preprosta je snežna soba. Spali boste na posteljah iz snega in ledu, na jelenovih kožah in v toplih spalnih vrečah.

Ledena soba je že bolj umetelno okrašena, pohištvo je seveda iz ledu.

Ledena suita je prava ledena umetnina s kipi, umetelno posteljo in osvetljavo.

Tople sobe
Spanje v ledu in odkrivanje ledene pokrajine je edinstvena izkušnja, vendar je toplota tudi mamljiva. Poleg ledenega hotela je zato tudi pravi hotel s toplimi sobami, ki imajo TV, telefon, hladilnik in kopalnico.