Splošno o poroki na Tajskem

Poroke na vse načine
Za poroko tujcev Tajska zahteva številne dokumente, postopki so zapleteni. Vsaj kar se tiče uradnih porok. Kljub temu smo že urejali tudi take poroke.

Po drugi strani pa lahko organiziramo ceremonialno poroko, ki sicer ni uradna, vendar je za vaše srce, dušo in spomin pravljična. Po povratku domov (ali pred odhodom) se lahko seveda doma tudi uradno poročite, pravi poročni dogodek pa vas čaka v deželi nasmeha. S tem se izognete tudi zapletenim in dolgotrajnim postopkom overovitve poroke.

Poroke se odvijajo v okviru hotelov na najrazličnejših otokih, vendar vsi hoteli niso primerni. Poročite se lahko načeloma kjerkoli: na različnih otokih na severu ali v Bangkoku. Možnosti je nešteto. Povejte svoje želje in pripravili bomo kar želite. Da bi olajšali vašo odločitev, pa smo pripravili nekaj poročnih paketov na treh romantičnih otočkih, ki so po našem mnenju perfektna izbira za prizorišče poroke: Koh Yao Noi, Koh Ngai in Koh Samui.

 

Potovanje in poroka že od € 1.980 na osebo  >>

 

 

 


 

 

Poroka v tujini, Tajska

Tradicionalna tajska poroka
Budistična poroka 
Preprosta poroka na plaži 
Dokumenti za poroko

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Tradicionalna tajska poroka
Tako v preteklosti kot danes Tajcem veliko več pomeni tradicionalna, neuradna poroka, kot pa uradni poročni certifikat. Tradicionalna poroka pomeni življensko zavezo in jo jemljejo najbolj resno. Po budističnem izročilu je zakon svet čeprav ritualov ne izvaja vedno menih in se pogosto odvijajo na domu in ne v templju.

Še danes se predvsem na podeželju dogaja, da so zakoni domenjeni. Tudi če zakon ni dogovorjen, pa je še vedno v navadi plačevati doto nevestinim staršem za izgubo hčerke. Dote so odvisne od tega, kako premožna je družina, lahko pa dosegajo tudi astronomske vsote.

Poroka poteka v okviru hotela, ponavadi na plaži, pod svečano okrašenimi palmami. Oblečena bosta v tradicionalna oblačila (po želji).

Ženin s procesijo pride po nevesto do njene sobe. Po kratkem protokolu skupaj odideta v poročni paviljon, ker prižgeta poročno svečo. Izmenjata si prstana in zaobljube ter podpišeta hotelski poročni certifikat.

Z blagoslovljenim prahom vam bodo na čelo narisali tri znamenja, na glavo pa vam bodo dali sveti venec. Sledi blagoslov s posvečeno vodo in govor predstavnika hotela.


Budistična poroka
Budizem je filozofija, religija, predvsem pa način življenja. Odprta in tolerantna religija dovoljuje obrede tudi »nevernikom«.

Poroka poteka ves dan. Prave budistične poroke se začnejo že pred sončnim vzhodom, ob prvih žarkih svetlobe. V vašem primeru se poroka začne pozneje, med deseto in enajsto uro. Na poroko je povabljenih pet, sedem ali devet budističnih menihov. Obred se začne z izmenjavo cvetličnih vencev. Par prižge sveče in dišeče paličice. Pred menihi prebereta tekst iz budističnih zapisov. Kadila, sveče, oranžne oblečeni menihi in podobe Bude ustvarjajo vzdušje miru in spokojnosti.

Menihe vodi najstarejši in najbolj spoštovani med njimi, ki blagoslovi par. Par kleči nasproti menihov, ki vedno gledajo proti zahodu. Roke imata sklenjene (wai) v znak spoštovanja in ponižnosti.

Ob koncu blagoslova menihi poškropijo par s posvečeno vodo, sledi izmenjava simboličnih daril. Blagoslov traja nekje pol ure, ves čas pa vlada mirno, prav hipnotično razpoloženje.

Menihom po tradiciji par daruje kosilo.

Po kosilu par podpiše hotelski poročni certifikat, si izmenja prstana (po želji, prstani ne spadajo v budistično tradicijo). Čez sklenjeni roki ženina in neveste položijo sveti trak. Po želji si ženin in nevesta prisežeta tudi v svojih besedah in v svojem jeziku. Sledi blagoslovni govor predstavnika hotela. Paru postrežejo nebeško vodo. Mladoporočenca nato posadita drevo in na prostost izpustita ptice.


Preprosta poroka na plaži
Poroke na plaži so lahko popolnoma preproste, ali pa jih začinimo z nekaj romantične tajske tradicije. Ob koncu obreda priporočamo spuščanje lantern za srečo. Lep obred je tudi spuščanje ptic, kar prinaša srečo v zakonu. Ali pa skupaj posadita palmo, kot simbol skupne poti.


Dokumenti za poroko

Za simbolično poroko ne potrebujete nobenih dokumentov. Po poroki dobite simbolični poročni certifikat, sicer pa poroka izgleda kot prava.

Če kljub vsemu želite, da je vaša tajska poroka formalno veljavna tudi pri nas, nas kontaktirajte za več informacij.