Splošno o poroki na Šri Lanki

Večinoma se pari odločajo za poroko v okviru hotela. Ta je lahko zgolj simbolična, ali pa prava, tudi pri nas veljavna. Za veljavno poroko potrebujemo nekoliko več časa za priprave, saj moramo zahtevane dokumente pošiljati na Šri Lanko kar nekaj časa pred vajinim potovanjem. Poroko, sklenjeno na Šri Lanki, lahko overite tudi v Sloveniji, vendar je proces malenkost bolj zakompliciran. Obiskati morate namreč tudi ambasado Šri Lanke na Dunaju. V naši poslovalnici dobite vse potrebne informacije.

 Od ideje do prstana
Dokumenti za poroko
Poročni obred
Tradicionalni poročni obred
Hotelski poročni paketi


Od ideje do prstana
Od trenutka, ko stopita v našo agencijo ali nam pošljeta elektronsko pošto, pa vse do povratka domov, za vaju skrbi samo en naš agent. Ob prvih stikih si vzame čas da izve čim več o vaših željah, pričakovanjih in skritih vprašanjih.

Večina parov se na Šri Lanki odloča za poroko v okviru hotelov. Možne so tudi poroke drugje, tudi tradicionalne in simbolne poroke.

Izbrali smo nekaj hotelov, ki ponujajo še posebno lepe poročne obrede. Sicer je poroka “zahodnjaška”, vendar so ji dodani tradicionalni detajli, ki jo delajo posebno. Nevesta tako lahko prijezdi na praznično okrašenem slonu, poroka se lahko odvija na slavnostnem, trandicionalnem poročnem odru, nevesta in ženin sta oblečena v tradicionalna oblačila, poroko lahko spremljajo bobnarji iz kraja Kandy.

Zelo pomembno je, da izberemo pravi hotel glede na vaš okus in ceno, ki ste jo pripravljeni plačati. Vse hotele, ki jih prodajamo, odlično poznamo iz prve roke, saj otok obiščemo vsako leto in se prepričamo o kvaliteti storitev. Ponavadi naši pari bivajo in se poročijo v istem hotelu, ni pa nujno. Ko se skupaj odločimo za nastanitev in poročni paket, začnemo z rezervacijami letalskega prevoza in same poroke.

Par sam določi datum poroke, vendar mora datum potrditi tudi matičar in hotel na Šri Lanki. V vseh hotelih namreč velja, da priredijo največ eno poroko na dan. Kopije vseh potrebnih dokumentov, ki vam jih pomagamo zbrati, pošljemo pristojnim uradom na Šri Lanko.

Končno nastopi dan, ko še zadnjič vstopita na letalo kot fant in dekle. Ob pristanku vas na letališču pričaka predstavnik naše partnerske agencije, ki vama bo pomagal urediti zadnje podrobnosti glede poroke. Prav tako bosta spoznala hotelskega poročnega koordinatorja, ki vama bo na voljo ves čas pred poroko in vama bo pomagal urediti zadnje podrobnosti. Parom namreč svetujemo, da pred potovanjem rezervirajo osnovni poročni paket, glede samih dodatkov, kot so barva cvetja, frizer, glasba, poročna torta, pa se odločijo na licu mesta. Šele ko sami začutite pesek pod bosimi podplati in ko vas topla sapa boža po obrazu, si lahko predstavljate kako enkratna bo vaša poroka in se lažje odločite glede najmanjših detajlov.

Na Šri Lanki morate bivati najmanj štiri delovne dni pred poročnim obredom.

Čaka vaju samo še poroka, potem pa nepozabni medeni tedni. Po povratku vaju vabimo, da se spet oglasita pri nas z vtisi in fotografijami.


Dokumenti za poroko
Za ureditev uradno veljavnega poročnega obreda v grobem potrebujemo kopije rojstnih listov, potnih listov, vse dokumente, ki potrjujejo ločitev, vdovstvo ali spremembe imena, pisno izjavo pod prisego.

Vsi dokumenti morajo biti uradno prevedeni v angleški jezik. Originalne dokumente neseta ženin in nevesta s seboj. 

Na Šri Lanki bodo po poroki izdali uradni poročni certifikat v lokalnem jeziku z overjenim duplikatom v angleščini.


Poročni obred
Že po tradiciji so lahko poroke različne po posameznih regijah, pri vseh pa nastopajo plesalci kandy in bobnarji, ženin in nevesta se poročita na tradicionalnem lesenem odru, imenovanem poruwa, na poroki pa so vedno prisotni tudi slavnostno okrašeni sloni, ki prinesejo ženina in odnesejo mladoporočenca.

Številni hoteli ponujajo poroke, ki so v osnovi zahodnjaške, vendar dodajo še nekaj eksotike. Ob obredu ponudijo šampanjec in poročno torto (ki je ponavadi posebnega, domačega okusa), ženin in nevesta pa sta oblečena v čudovita, tradicionalna oblačila.


Tradicionalni poročni obred
Poročni obred poruwa traja okoli 45 minut in poteka nekako takole:

Ženina in nevesto pospremijo iz hotelske sobe do prizorišča poroke v živahni paradi. Spremljajo ju tudi tradicionalni plesalci iz Kandyja in bobnarji.  Oseba, ki vodi poroko (odvisno ali gre za pravno veljavno ali simbolično poroko), povabi ženina in nevesto na posebni leseni oder, imenovan poruwa.

Par si izmenja poročni zaobljubi in šop listov rastline betel, ki je doma iz Šri Lanke in ima simboličen in zdravilni pomen. Izmenjava poteka sedemkrat zaporedoma, kar pomeni vez, ljubezen in slogo, ki bo trajala še sedem generacij.

Poroka se sklene s tem, da povežejo kazalca ženina in neveste z zlato verižico in ju polijejo s posvečeno vodo, ki jo hranijo v srebrnem kelihu, izdelanem v Kandyju. Zraven prepevajo blagoslov.

Par si izmenja prstana in drug drugega nahranita z mlekom, rižem in vodo, kar simbolizira, da bosta vse življenje skrbela drug za drugega.

Zakon je sklenjen in mlade, tradicionalno oblečene deklice, zapojejo poročno pesem. Par jim izroči simbolično darilo.

Mladoporočenca ob bobnih stopita s poročnega odra, pri tem pa razbijejo kokos, s tem ju blagoslovijo, da bosta imela veliko otrok.

Par prižge oljno svetilko, ki jo prižigajo samo ob najpomembnejših življenskih dogodkih. Simbolizira luč svetlobe in uspeha.

Mladoporočenca in priči (vsaj ena mora biti državljan Šri Lanke) podpišejo poročni certifikat ob prisotnosti matičarja.

Slavnostno okrašeni slon odnese par.


Hotelski poročni paketi
Ponujamo različne poročne pakete, ki potekajo v okviru različnih hotelov. Vsi paketi so prilagodljivi, potrudili se bomo upoštevati vse vaše dodatne želje.

Hoteli nudijo tako poročne šopke, kot nego telesa z masažami, ličenjem, okrasitev kraja poroke, glasbo, fotografe, včasih celo izposojo ali nakup tradicionalne poročne obleke.