O porokah v tujini

Poroke v tujini so tudi pri nas vedno bolj priljubljene. Razlogov je veliko, večina parov pa si preprosto želi, da je poročni dan samo njun. Na romantični plaži nekje daleč, ali pa sredi dišečih vinogradov Toskane lahko odmislita ves preostali svet. Tudi same priprave boste prepustili nam, hkrati pa bo vajina poroka tudi poročno potovanje.
 

Poroka v tujini

 

Prednosti poroke v tujini
Kje se lahko poročim?
Kako postopek poteka?
Več informacij

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prednosti poroke v tujini- celotno organizacijo poroke prepustite nam, sami določite datum, kraj in posebne želje
- če seštejete stroške manjše poroke doma in poročnega potovanja, je poroka v tujini absolutno cenejša
- izognite se listi povabljenih in zameram sorodnikov, enostavno ne povabite nikogar – naj bo vaša poroka zares samo vajin dogodek. Pari po povratku domov ponavadi prijatelje ali sorodnike povabijo na kosilo.
- papirna vojna je minimalna
- v našo agencijo dostavite potrebne dokumente, naprej urejamo mi. Po povratku se na matičnem uradu samo registrirate in poroka je veljavna tudi pri nas (odvisno od države, kjer je poroka sklenjena).
- naj bosta poroka in poročno potovanje en sam, nepozaben dogodek


Kje se lahko poročim?
Poročite se lahko načeloma v kateri koli državi, ki dovoljuje poroko tujcev. Takšnih držav je vedno več, saj je poročni turizem vedno bolj priljubljen. Tudi, če so zakoni za poroko tujcev strogi, se države včasih znajdejo tako, da prirejajo samo simbolične poroke, ki pa izgledajo kot prave. Po povratku domov se mora par uradno poročiti še na matičnem uradu, če seveda želi biti uradno poročen. Takšne poroke so na primer na Maldivih in na Tajskem.

Če želite, da je poroka tudi pri nas veljavna, morate izbrati pravo državo poroke. Načeloma se z več ali manj truda in živcev registrira lahko katero koli poroko, vendar so postopki lahko dragi in dolgotrajni. Našim parom priporočamo poroko v deželi, ki je podpisnica Haaške, Pariške ali Dunajske konvencije (tako kot Slovenija), saj so pri porokah v teh državah postopki hitri, enostavni in poceni.

Odločitev pa je konec koncev vaša, poročili smo tudi že par v Francoski Polineziji in na Tajskem, ki nista podpisnici omenjenih konvencij. Od bolj eksotičnih dežel so podpisnice naslednje: Barbados, Fiji, Bahami, Sejšeli, Mauritius, Južna Afrika, Grčija, Grenada.


Kako postopek poteka?
Postopek priprave na poroko je odvisen od izbrane dežele in od tega, ali želite le simbolično poroko, cerkveno ali civilno. Načeloma pa velja, da za ureditev poroke potrebujemo vsaj en mesec časa. Ko smo vam pomagali izbrati destinacijo in naredili rezervacije letala in hotelov, začnemo pripravljati poroko. V našo agencijo morate dostaviti potrebne kopije dokumentov (ponavadi kopije potnih listov, rojstnih listov, izjave v angleščini,..). Ponavadi je poroka sestavljena iz:

- obvezni civilni del
- poroka v okviru hotela ali na prostem, odvisno od destinacije
- cerkvena poroka (po želji, odvisno od destinacije)

Lahko pa ste se civilno poročili že doma in odpotujete npr. v Italijo na cerkveno poroko.

Ureditev civilne poroke pomeni določitev in rezervacijo datuma in kraja poroke, ureditev vseh potrebnih dokukmentov tako pri nas, kot v izbrani destinaciji, osnovni poročni obred z matičarjem na izbrani lokaciji. Civilno poroko plačate in uredite pri nas. Ko boste prispeli v izbrano destinacijo, bo za vašo poroko že vse pripravljeno, vseeno pa boste morali v spremstvu lokalnega agenta obiskati nekaj uradov, kjer boste v naprej dogovorjeni za sestanek in podpisati potrebne dokumente.

Poroke ponavadi potekajo v okviru hotelov, vil ali matičnih dvoran, čeprav se večinoma lahko poročite kjerkoli. Hoteli ponujajo različne poročne pakete, ki jih lahko rezervirate pri nas, ali pa na licu mesta, se pravi direktno v hotelu. Ti paketi vključujejo okrasitev kraja poroke, cvetje, glasbo, ples, poročno torto, šampanjec, poročno večerjo, izlete, fotografa, celo masažo in frizerja. Razlikujejo se po tem, kaj vse vključujejo in kako bogati so. Cene so odvisne od vsakega hotela posebej.

Spet druge destinacije, kot je na primer Italija, zahtevajo ureditev vseh podrobnosti pred potovanjem, poroka tu pa lahko poteka v najrazličnejših vilah, dvorcih, posestvih Toskane ali celo na beneški gondoli.


Več informacij
Na dodatna vprašanja vam lahko odgovori Ministrstvo za zunanje zadeve, ali pa Upravna enota, oddelek za matične zadeve.

Kaj pa sedaj? Najbolje da nas pokličete ali se v naši agenciji oglasite. Tako vam bomo lahko svetovali glede izbire destinacije in ostalih aranžmajev.


Ob vaši pomembni odločitvi vam čestitamo in upamo, da se kmalu spoznamo!