Civilna poroka

Civilno se lahko z agencijo E-Potovanja poročita v deželah:
 

Mauritius , St Lucia , Šri Lanka , Jamajka , Tobago , Havaji , Italija

Sejšeli , Fidži , Cookovi otoki , Grenada , Grčija , Švedka , Francoska Polinezija


 

Civilna poroka ni možna na Tajskem* in na Maldivih.
*Postopki urejanja dokumetov so zapleteni, zato priporočamo simbolično poroko.


Civilna poroka in njen pomen

Prav za civilno poroko se odloči večina naših parov, ki jih poročamo v tujini. Pri civilni poroki gre za zakonsko priznani poročni obred, ki ga izvaja matičar ali druga pooblaščena oseba. Civilne poroke se lahko razlikujejo glede na to, v kateri deželi potekajo, pri vseh pa gre za izmenjavo zaobljub, simbolov in javno razglasitev veljavnosti zakona dveh oseb. Obred poteka po pravilih in predpisih, ki veljajo v državi, kjer se par poroča.

Mnoge države dovoljujejo poroko tudi zunaj matičnih uradov, zato lahko izbirate med zanimivimi lokacijami (poroka na gradu, poroka na plaži, v tropskem vrtu, v džungli, v ledeni dvorani). Obredi ponavadi potekajo v angleščini, včasih pa tudi v lokalnem jeziku. V tem primeru je pri obredu prisoten tudi prevajalec.


Zakonski predpisi za poroko v tujini

Za poroko v tujini veljajo zakonski predpisi države, kjer poroka poteka. Prvi pogoj je, da dežela sploh dovoljuje poroko tujcem. Nekatere države, na primer Maldivi, poroke tujcem ne omogočajo, zato je tu možna samo simbolična poroka.
Države za civilno poroko lahko zahtevajo različne dokumente, načeloma pa bomo potrebovali rojstni list, izjavo da se želite poročiti, dokument ki dokazuje, da niste poročeni in kopijo potnega lista. Ponavadi morajo biti dokumenti uradno prevedeni v angleški ali lokalni jezik.

Vse dokumente v vašem imenu ureja poročni koordinator E-Potovanja. Natančno vam bomo naročili kaj vse potrebujete in dokumente bomo poslali na ustrezne urade dežele, kjer bo poroka potekala.
Po poroki boste prejeli poročni certifikat, bo ustrezno opremljen z žigom Apostille.


Je poroka veljavna tudi pri nas?

Da bi bila poroka veljavna tudi v Sloveniji, jo morate overiti na matičnem uradu. Najlažje overite poroko, ki je potekala v državi, ki je podpisnica Haaške konvencije (med drugim Grčija, Mauritius, Fiji, Barbados, Grenada, Saint Lucia, Sejšeli, Trinidad in Tobago). V tem primeru se zglasite na matičnem uradu in poroko brez stroškov overite.

Če država, kjer ste se poročili ni podpisnica Haaške konvencije, boste imeli nekaj več dela, vendar je poroka vseeno lahko veljavna tudi pri nas. Ponavadi je potreben obisk najbližje ambasade, kjer certifikat overijo, potem pa ga nadoverijo še na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije. Dokument tako postane uporaben tudi v Sloveniji.