O deželi Združeni Arabski Emirati

Na kratko
O naravi in površju
O vremenu
O ljudeh
O dobrotah
Pred potjo
Kaj početi


Na kratko

Prebivalstvo: 8,3 milijone
Področje: 83.600 kv. kilometrov 
Uradni jeziki: arabski
Glavno mesto: Abu Dhabi
Največje mesto: Dubai
Čas: GMT+4
Valuta: UAE dirham
Klicna številka: 971


O naravi in površju
ZAE so federacija sedmih emiratov (Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Ras Al Khaimah, Fujairah, Umm Al Quwain), ki so se združili v enotno državo 2. decembra 1971. Glavno mesto federacije je Abu Dhabi. Emirat Dubai je vodilen v gospodarstvu, kulturna prestolnica pa je emirat Sharjah.

ZAE so na vrhu Arabskega polotoka in mejijo na Saudsko Arabijo, Oman in Qatar. Severna obala gleda proti Iranu preko Perzijskega zaliva.

Država je podobne velikosti kot Portugalska. Večina površja zavzema neskončna puščava. Obalni predeli so prekriti s slanimi polji, med tem ko so severni in vzhodni predeli države bolj gorati, zeleni in zato bolj privlačni.

Turiste narava privlači z gorami, obsežnimi puščavami, romantičnimi oazami, neskončnimi plažami. Dodatno vas Emirati privabljajo z beduinskimi tržnicami in legendarnimi brezcarinskimi nakupi v Dubaju.

Živalstvo: arabski leopard, ki se ga redko vidi, kamele, divje race.

Vegetacija: izven goratega predela Fujairah in Ras al-Khaimah, je večina vegetacije rezultat umetnih nasadov.
O vremenu

Poleti (od aprila do septembra) so temperature podnevi zelo visoke, od 38 do 48°C. Noči so občutno hladnejše, med 26 in 30°C. Pozimi (od oktobra do marca) je sončno in prijetno, povprečne temperature so 26°C, ponoči 15°C.

Najboljši čas za obisk je od novembra do aprila, ko so temperature za malenkost nižje. Priporočamo da se izogibate praznovanja Ramadana decembra ali januarja, ki prepoveduje prehranjevanje, pitje in kajenje v javnosti od sončnega vzhoda do sončnega zahoda.


O ljudeh

Večina prebivalcev je muslimanov. Čeprav v arabskem svetu ZAE veljajo za liberalno deželo, so za naše pojme še vedno zelo konzervativni.

Samo 500.000 od skupaj skoraj treh milijinov prebivalcev (20%) je državljanov, ostali so priseljenci iz ostalih azijskih, pa tudi evropskih in afriških dežel.

Uradni jezik je arabščina, vendar večinoma vsi govorijo angleško.

O dobrotah
V Dubaiu je preko 450 restavracij, ki odsevajo etnično pestrost. Tu boste našli domačo, maroško, libanonsko, perzijsko, japonsko, tajsko, indijsko, mediteransko, kitajsko kuhinjo.

Arabske specialitete so humus (omaka iz koščkov piščanca in sezama), tabbouleh (sesekljan peteršilj, meta in zdrobljena pšenica), ghuzi (pečena ovčetina z rižem in oreščki), wara enab (vinski listi z rižem), shawarma (pečeni kosi ovčetine ali piščanca s solato in arabskim kruhom), matchbous (pikantna ovčetina z rižem).Pred potjo
Uradna valuta je dirham (Dh)

Poceni obrok vas bo stal vsaj 10 dh, nekoliko boljši pa tudi še enkrat več. Vedeti morate, da ZAE niso poceni država. Priporočamo, da denar menjate v bankah ali menjalnicah, ne v hotelih. Najboljša menjalna valuta so ameriški dolarji ali britanski funti. Kreditne kartice sprejemajo praktično povsod. Napitnine niso obvezne, vendar so jih zelo veseli, saj imajo natakarji nizke plače. Cene so večinoma kar fiksne.

Za obisk ZAE je potreben vizum, ki ga uredimo mi v sklopu stop paketa. Potrebujemo le kopijo potnega lista.Kaj početi
Moderno mesto neprestano spreminjajo in dograjujejo nove hotele in atrakcije. Omenjamo najbolj zanimive atrakcije.

The Creek – Potok
Zgodovinski predel Dubaia je okoli naravnega morskega zaliva, ki seka celotno mesto. Pisani dovi (tradicionalni čolni) se zibljejo na morju in spominjajo na čase nekdanje trgovske postojanke. Po zalivu se lahko zapeljete z vodnim taksijem (abra).

Arheološki ostanki
Al Ghusais, Al Sufooh in Jumeirah, ostanki iz sedmega do petnajstega stoletja.

Bastakiya
Star predel z ozkimi ulicami in stolpiči je edini ostanek starega Dubaia. Včasih je bilo mesto polno stolpičev, ki so se dvigali nad strehami hiš. Stolpiči niso bili samo estetski, ampak so v času pred elektriko služili za ohlajevanje hiše.

Burj Nahar
Eden izmed treh stražnih stolpov mesta. Stolp je obnovljen, obdajajo ga slikoviti vrtovi.

WonderLand
Družinski zabaviščni park vas bo zaposlil z domiselnimi vodnimi atrakcijami. Poleg toboganov, najrazličnejših bazenov in vodnih spustov imajo tudi vodni kino in različne predstave.

Da bi zadovoljili vedno bolj zahtevnim željam turistov, so v Dubaiu na voljo najbolj neverjetne aktivnosti:

- golf (imajo več igrišč)

- potapljanje (plimovanje je majhno, voda topla in plitka, zato je morje primerno predvsem za začetnike)

- vodni športi (zelo številni, ponujajo inštruktorje, izposojo opreme)

- motokros (po puščavi)

- jahanje (tradicionalni šport, tudi jahanje po puščavi, tekmovanja,..)

- gokart

- trekingi (okolica Dubaja, predvsem v hladnejših mesecih od novembra do aprila. Vrhovi so visoki tudi 2000 metrov)

- kamele (svetovno znana tekmovanja, tekme so ponavadi ob četrtkih in petkih pozimi. Možni so tudi safariji v puščavo)

- opazovanje ptic (flamingi, številne ptice selivke predvsem jeseni)

- vožnja po peščenih sipinah z džipi ali štirikolesnimi motorji

- smučanje po sipinah


Plaže
Glavne plaže so ob cesti Jumeira. Ob dolgi, peščeni plaži se nizajo hoteli, klubi, redki deli plaže so dostopni javnosti. Voda je plitka in varna za plavanje.

Javna plaža je ob parku Al Mamzar na strani Deira. Tu so igrišča za otroke, prostori za piknike, stojnice s hrano.

Januarja so temperature prijetne in plaže so polne turistov. Poleti je zelo vroče.

Fotogalerija