O deželi Tajska

Na kratko
O naravi in površju
O vremenu
O ljudeh
O dobrotah
Pred potjo
Kam bi šel?


Na kratko

Površje: 517.000 kv. kilometrov
Glavno mesto: Bangkok
Prebivalstvo: 65 milijonov
Jezik: tajski, angleščina v turističnih krajih
Denar: tajski baht
Časovni pas: Slovenija + 6 ur
Vere: 95% budistov, 4% muslimanov
Vizum: potreben


TajskaO naravi in površju
Na zahodu je Andamansko morje (Indijski ocean), na vzhodu Tajsko obliva Tajsko morje (del Kitajskega morja). Andamansko je plitko šelfno morje, globoko od 30 do 80 m. Tajska ima na stotine otokov, le majhen del je turističen. Velika je 517 000 km2, podobno kot Francija. Njeno obliko primerjajo s slonjo glavo. Največja razdalja sever-jug je 1860 km.

Nekoč so Tajsko prekrivali obsežni deževni gozdovi, ki pa jih skoraj ni več. Monsunske gozdove v notranjosti izrivajo obdelovalne površine, ostanki gozda so zavarovani. Rastje odlikuje ogromno število sadnih dreves, bambusa, trd tropski les, prek 27000 cvetnic, vključno z narodno cvetlico, orhidejo.

Tu živi veliko vrst ptic, mnogim pa zaradi uničenja habitatov grozi izumrtje. Sesalci so v večjem številu le še na zavarovanih območjih: tigri, leopardi, sloni, malajski medvedje, opice. Veliko je kober in ostalih plazilcev.


TajskaO vremenu
Podnebje je monsunsko, pol leta traja deževna, pol leta pa sušna doba, obstojajo pa velike regionalne razlike. Suša je enako redka kot mraz.

Količina padavin pada proti severu, najmanj jih je na Vzhodni planoti. Povprečno monsun prinaša dež v obliki neviht od maja do oktobra. Suha doba je hladnejša, kljub temu pa so temperature preko celega leta visoke.

Monsun ponavadi pride julija in traja do oktobra, to je deževno obdobje, ki je lahko neprijetno za potovanje, vendar je zelo odvisno kam greste. Najboljši čas za obisk Tajske je od oktobra do marca.

Na Tajsko se lahko vremenu navkljub odpravite preko celega leta, saj je vroče in vlažno ne glede na letni čas. V deževni dobi sicer ne priporočamo trekingov po severu, ker je veliko blata, v tem obdobju tudi priporočamo počitnice na otokih Koh Samui ali Koh Chang. Dežuje redko po ves dan skupaj, večinoma gre za močne nalive, ki pa minejo v eni uri.
 

TajskaO ljudeh
Tajska ima kar 65 milijonov prebivalcev, od teh jih 1/3 živi v mestih, samo v Bangkoku več kot 6 milijonov. Povprečna življenska doba je 69 let (najvišja v JV Aziji).
90% je Tajcev, ostalo so Kitajci, Malajci, Indijci, Vietnamci, Kambodžanci, Japonci, Evropejci, hribovska plemena. Kitajci so se le deloma asimilirali, večinoma so v večjih mestih, so trgovci in poslovneži. Malajci so na jugu, se ne mešajo in asimilirajo. Evropejci so v mestih. Hribovska ljudstva so na severu.

Življenje ljudi je prežeto z budizmom, ki ni samo religija, ampak način življenja.

Nimajo dneva v tednu, ki je posvečen religiji. V tempelj grejo kadar tako začutijo, ponavadi ob odličnih dneh (polna in nova luna). Ob vsakem takem obisku darujejo lotusove popke, prižigajo sveče in kadila na različnih oltarjih, darujejo hrano duhovnikom in nunam (moški vedno jejo prvi), meditirajo (posamezno in v skupinah), poslušajo molitve in pogovore med duhovniki in se učijo o veri (Dhamma). Pri duhovnikih ali nunah lahko poiščejo pomoč za osebne probleme.

Lotusov cvet je simbol budizma, raste iz blatnega dna ribnikov. Ljudje si morajo prizadevati postati podobni lotusu. Blato je človeško življenje, čistost cveta pa je razsvetljenje.

Vsaka hiša na Tajskem mora imeti tudi duhovno hišo, kjer živijo lokalni duhovi. Če duhovne hišice ni, duhovi živijo v hiši, kar je lahko neprijetno. Duhovna hišica izgleda kot naša ptičja hišica, je nekakšen manjši tempelj na podstavku. Da bi duhovi res živeli v duhovni hiši in ne v naši, moramo duhovno narediti bolj prijetno z dnevnimi daritvami hrane, rož, sveč in kadila.
 
Obiskovalci morajo upoštevati občutljive navade in obnašanje domačinov. Če ne veste, kaj storiti, vprašajte, vedno vam bodo pomagali.

Zelo pomembno je ustrezno oblačenje. Nikjer ni dovoljen nudizem, sproščena obleka za na plažo pa nikakor ni primerna za obisk templjev in svetih krajev. Za obisk templja se morate sezuti, ne smete nositi pokrivala, prekrite pa morate imeti noge in ramena.

Za Tajce je sveta vsaka podoba ali kipec Bude, ne glede na ohranjenost. Zato nikdar ne hodite ali plezajte po ruševinah.

Budistični menihi se ne smejo dotikati žensk ali sprejeti česarkoli iz njenih rok. Če želi ženska kaj dati menihu, naj reč da najprej moškemu.

Tajci so zelo navezani na svojo kraljevo družino, zato nikdar o njej ne govorite nespoštljivo.

Tajci ponavadi ne stresajo roke za pozdrav, namesto tega roke sklenejo in se rahlo priklonijo. Tak pozdrav se imenuje wai. Glava je najvišji del telesa, zato se ne dotikajte obrazov ali las domačinov.


TajskaO dobrotah
Tajska kuhinja je svetovno znana in po mnenju mnogih ena najboljših. Za vso hrano je značilno, da je bogatega in pikantnega okusa. Uporabljajo veliko česna, popra in čilija, veliko zelenjave, perutnine, svinjine in manj govedine. Dodajajo limonin sok, limonine liste in svež koriander, radi osolijo z omako iz rakcev ali rib. Obožujejo poper, imajo tri vrste bazilike, zemeljske oreške, tamarindin sok, ingver in kokosovo mleko.

Njihova hrana je podobna kitajski, je pa bolj začinjena. Skoraj zraven vseh jedi jejo riž, jesti v tajščini pomeni dobesedno jesti riž. Imajo veliko vrst riža, najbolj pa je cenjen jasminov.

Veliko pojejo sveže zelenjave, juh, pikantnih omak in solat, morske hrane.

Kje jesti: v manjših restavracijah nimajo menija, zato si je vredno zapomniti nekaj jedi. Priporočljivo je jesti v restavracijah z makaroni, riž z omako ali na nočnih tržnicah.
Kaj jesti: jedi postrežejo z raznimi omakami, ponavadi s poprovo, oreškovo, kis s čilijem, ribja omaka s čilijem, pikantna oranžno-rdeča omaka.
Ponavadi naročijo eno jed za dve osebi, če je večja družba pa več različnih jedi, ki si jih delijo.

Bonton pri mizi: pri mizi imajo samosvojo etiketo. Če se je tujec drži, znajo to zelo ceniti, saj imajo naše vedenje za nevljudno. Skoraj vse jedi jejo z vilico in žlico, le špagete jejo s paličicami. Riž stisnejo v kroglice in jejo z desno roko. Vilice držijo v levi roki in z njimi potiskajo hrano na žlico. Vilic nikoli ne nesejo v usta.
Ko si nalagamo hrano na krožnik, nikoli ne vzamemo več kot dve žlici. Spodobi se, da najprej pojemo žlico riža in s tem priznamo, da je to najpomembnejši del obroka.  Na krožniku in pladnju moramo vedno pustiti nekaj hrane. Prazen krožnik jih zelo užali. 

Pijača
Zaradi izredne izbire sadežev imajo najrazličnejše sadne sokove. Sok je naam, zraven se doda ime sadeža, npr. naam som je pomarančni sok. Tajci sokovom dodajo malo soli. Brez soli se reče mai sai kleua. Zelo priljubljen je sok iz sladkornega trsa (naam awy).

Alkohol je na Tajskem kar drag zaradi visokih davkov.


Pred potjo
Za obisk Tajske ni potrebno nobeno preventivno zdravljenje. Kljub temu je skoraj obvezno skleniti zdravstveno zavarovanje za tujino. Vseeno svetujemo, da se pred potjo posvetujete na Zavodu za varovanje zdravja.

Prvo pravilo je: NE PIJTE VODE IZ PIPE, kupujte ustekleničeno vodo. Pazite tudi pri naravnih sokovih, sladoledu (ne kupujte ga pri pouličnih prodajalcih) in ledu. Solato in sadje umijte z ustekleničeno vodo. Jejte pečeno in prekuhano hrano, ne prekajene. Jejte v čistih in polnih restavracijah.

Tajska je popolnoma varna dežela za potovanje. Edina nevarnost so žeparji, neprijetnostim pa se lahko izognete s tem, da hranite dokumente in denar v hotelskem sefu.

Uradna valuta je tajski baht. Denar lahko menjate v bankah ali v menjalnicah, priporočamo menjavo ameriških dolarjev ali evrov.

Barantanje je obvezno v vseh trgovinah razen supermarketih. Napitnine niso obvezne, lahko se jih da v restavracijah.

Za bivanje na Tajskem je potreben vizum, ki ga lahko pridobite v Ljubljani.


Kam bi šel?
Možnosti so neštete. Obisk Bangkoka je skorajda obvezen, sploh glede na dejstvo, da se večina poletov v tem mestu konča. Odločite se lahko za oglede okolice Bangkoka, ki ponuja veliko zanimivega, od plavajoče tržnice do narodnih parkov in reke Kwai. Svetujemo tudi nekaj dnevno potovanje po severu Tajske, kjer boste obiskali nenavadna plemena, džunglo, slonji kamp in obrtniške vasice okoli Zlatega trikotnika.
Jug je popolnoma drugačen, odločate se lahko za počitnice na neštetih otokih ali na celini.
 
TajskaOtok Koh Samui
Koh Samui - tretji največji Tajski otok, krasi slikoviti Tajski zaliv. Ta čudovit otok na jugovzhodu Tajske je prekrit s kokosovimi nasadi in obkrožen z rajskimi plažami, ki so kot v pravljici posute s palmami. Do nedavnega je bil nedotaknjena meka za avanturistične popotnike, sedaj pa postaja veliko turistično letovišče.

Notranjost otoka je gorata in poraščena z bujnim tropskim gozdom. Koh Samui obdaja okoli 80 manjših otočkov, skoraj vsak je obdan s koralnim grebenom.
Najbolj obiskane plaže so na severni in vzhodni strani otoka.

TajskaOtoh Khaolak
Na Tajskem še vedno lahko najdete sanjske plaže s plakatov, kjer ni veliko ljudi, narava pa je čudovita. Khaolak je pravo nasprotje živahnim plažam Phuketa. Tu boste lahko uživali v čistem morju, na neokrnjenih plažah in koralnih grebenih, privoščili si boste lahko odlično večerjo v majhni restavraciji ob obali, ali pa se boste sprehodili po bujnem deževnem gozdu. Po želji lahko kjerkoli najamete kolo in raziščete majhne vasice in plantaže tropskega sadja. Vašega nočnega miru ne bo motila glasba diskotek, Khaolak ponuja mirne in čudovite počitnice ob Andamanskem morju.

TajskaKrabi
Provinca Krabi leži 800 kilometrov južno od Bangkoka in je znana predvsem po nepozabnih plažah, otokih Phi Phi ter pokopališču školjk Susan Hoi, ki je edinstveno v jugovzhodni Aziji in se lahko pohvali s starostjo okoli 75 milijonov let. Obalo varuje preko sto pravljičnih tropskih otočkov, obdanih s turkiznim morjem in koralnim grebenom. Kilometre belega peska, ki ga hladi senca palm, prekinjajo izrezljani klifi s kraškimi jamami in slikovito oblikovane skale, ki rastejo iz turkizne morske gladine.TajskaOtočki Phi Phi
Otočki Phi Phi so ena najlepših otoških skupin na svetu. Otočki so od Phuketa oddaljeni 48 kilometrov, leta 83 pa so jih proglasili za narodni park. Otočkov je šest, najbolj znana in obljudena pa sta Phi Phi Don in Phi Phi Lay. Otok Phi Phi Don se lahko pohvali z dvema čudovitima plažama v zalivu Lodalum in Ton Sai, kjer je možna nastanitev. TajskaOtok Phuket
 “Biser juga” je največji tajski otok in leži v Andamanskem morju ob jugozahodni obali Tajske. Po vsem svetu je zaslovel po neverjetno lepih plažah in morju, hitro je postal turistična Meka sveta. Otoška pokrajina je raznolika, od kamnitih plaž, dolgih mivkastih lagun, do apnenčastih pečin in hribov, poraščenih z deževnim gozdom. Ima dobre plaže, tropsko rastlinje in prijetno, sproščujoče ozračje.

Glavna letovišča so se razvila na jugu in vključujejo plažo Patong, Karon in Kato, ostala obala pa je še vedno dokaj neturistična.

Ne prezrite tudi notranjosti otoka, ki je posejana z riževimi polji, plantažami kavčuka, kakava, ananasa, kokosa in zadnjim ko-som phukeškega deževnega gozda.

TajskaOtok Koh Lanta
Ko Lanta je ena najbolje očuvanih popotniških skrivnosti Tajske. Čudovit otoček sredi južnega Andamanskega morja je vse, kar ste si kdaj predstavljali pod pojmom tropski paradiž. 25 kilometrov belih peščenih plaž, toplo turkizno morje, bambusovi bungalovi ob morju, živahni koralni grebeni, džungla s slapovi in živobarvnimi rastlinami, predvsem pa odmaknjenost in mir.

Ko Lanta nima svojega letališča, sem lahko pridete le s trajektom iz Pkuketa ali Krabija. Otok je prav zaradi svoje odmaknjenosti ohranil podobo nedotaknjenosti, ki jo je večina privlačnih kotičkov sveta zaradi intenzivnega turizma že izgubila. Večina otoka je še vedno v lasti "morskih ciganov", ljudstva s tisočletno tradicijo. Ti se preživljajo z ribolovom in oskrbujejo obiskovalce z vedno svežimi ribami in raki. Ostali del otoka je zavarovan kot narodni park. Tu ne boste našli velikih hotelov in zabavišč. Majhni, družinski hoteli imajo le bungalove, ki se skrivajo v cvetočih vrtovih.

Notranjost otoka Ko Lanta je večinoma poraščena z deževnim gozdom, med drevjem pa se skrivajo plantaže tropskega sadja in riža. Otok obdajajo številni manjši otočki, kamor vas bodo domačini zapeljali za nekaj drobiža. Ti koralni otočki veljajo za ene najboljših potapljaških destinacij na Tajskem.

Kok Lanta - eden najlepših tropskih otočkov v svetovnem merilu, vas pričakuje z bujno tropsko pokrajino, osamljenimi peščenimi plažami in nepozabnimi sončnimi zahodi.

TajskaOtok Koh Phangan
Koh Phangan je manjši otoček severno od otoka Koh Samui. Notranjost je gorata in v celoti preraščena z džunglo in kokosovimi nasadi, ki so poleg turizma glavni vir dobička. Večina plaž je čudovitih, peščenih in primernih za plavanje in raziskovanje podvodnega sveta. Koh Phangan je bil dolgo destinacija mladih popotnikov, danes pa so tu zrasli hoteli, sem prihajajo pari, družine, mlajši in starejši obiskovalci, ki si želijo počitnic v lepem tropskem okolju.


TajskaOtok Koh Tao
Majhen, skrit otoček (meri samo 21 kv. kilometrov), 45 km severno od otočka Koh Phangan. Otok je zaradi čudovitega podmorskega sveta in kristalno čistega morja priljubljena destinacija za potapljače. Zaradi odlične vidljivosti pod vodo velja za enega najboljših potapljaških predelov Tajske. Na otoku so številni potapljaški centri, primerni tako za začetnike, kot za izkušene potapljače.

Tao pomeni želva, na čudovitih obalah otočka še vedno gnezdijo morske želve. Sanjske plaže in spokojnost otoka pa bodo zadovoljile tudi vse, ki ste raje nad vodo kot pod njo. Otoček, ki je bil nekoč zapor za politične zapornike, je danes sanjski paradiž.

Kako do otoka: s čolnom iz otoka Koh Phangan ali Koh Samui (3 ure).
Na otoku lahko najamete motor, gorsko kolo, navadni ali vodni taksi.

TajskaOtok Koh Chang
Koh Chang je zunanjemu svetu praktično neznan. Nekateri ga imenujejo celo zadnji rajski otok jugo vzhodne Azije. Koh Chang je del Pomorskega narodnega parka in je presenetljivo drugi največji otok Tajske. Do nedavnega so ga obiskovali pretežno domačini, danes pa ponuja že nekaj hotelov.

Kljub svoji velikosti in lokaciji 330 kilometrov vzhodno od Bangkoka, je neznan, nerazvit, nedotaknjen, pozabljen in zato idiličen.

Otok je čudovito delo narave. Ima peščene plaže, izrezljane zalive in je prava čudežna dežela. Notranjost je popolnoma naravna, gozdnata, v džungli pa se skrivajo bistri slapovi in zeleni gorski vrhovi.

Kako do sem?
Na celini je najbližje letališče Trang, tu pristajajo letala iz Bangkoka, Phuketa in Koh Samuia. Do otoka je s trajektom 15 minut.