O deželi Šri Lanka

Na kratko
O naravi in površju
Vreme
O domačinih
Etiketa
Atrakcije
Kulinarika
Pred potjoŠri Lanka na kratko

Površina: 66.000 kvadratnih kilometrov
Gl. mesto: Colombo
Prebivalstvo: 18 milijonov
Jezik: sinhalezijski, tamilski, angleški
Valuta: šri lanška rupija
Čas: Slovenija + 5 ur
Vere: 69% budistov, 15% hindujcev, 8% muslimanov
Klicna koda: 94Šri Lanka ima obliko velike solze, ki pada iz južnega konca ogromnega Indijskega subkontinenta. Od Indije jo loči 50 kilometrov široka Palkška ožina. Veriga koralnih otočkov, ki je znana pod imenom Adamov most skoraj tvori naraven most med obema državama. Otok je dolg 350 in širok 180 kilometrov. Na južni polovici otoka prevladuje čudovita in divja gričevnata pokrajina, celotno severno polovico pa tvori velika planota, ki se razteza od konca hribovite dežele do polotoka Jaffne. Najvišja gora je 2524 m visoka Mt Pidurutalagala. Najboljše plaže so na jugozahodni, južni in jugovzhodni obali.


Šri Lanka in vreme

Šri Lanka je tipična monsunska dežela z izrazito suho in deževno dobo. Yala imenujejo deževni monsun, ki traja od maja do avgusta in prinaša vlago na južna, centralna in zahodna tla, Maha pa je obdobje, v katerem dežuje na dež severu in vzhodu dežele od oktobra do januarja. Temperature v nižje ležečih obalnih regijah so vse leto visoke, vendar hitro padejo z višino v goratih predelih, kjer se zdi, da je večna pomlad.
Najvišje temperature so od marca do junija, najhladnejši čas pa je od novembra do januarja. Največ padavin je na jugu, jugo zahodu in v centralnem višavju, severni in severno osrednji del pa je zelo suh.

Najboljši čas za obisk je tako nekje od decembra do marca, ko je na turističnih področjih najmanj dežja.

Šri Lanka ima populacijo 19 milijonov, poselitev 270 ljudi na kvadratni kilometer pa je ena največjih gostot v Aziji. Še leta 48 je tu živelo le 7 milijonov ljudi, danes pa je kar tretjina mlajša od 15 let.
Sinhalezijce in Tamilce na videz težko ločimo, lažje je po jeziku in veri.

Budizem je uradna vera 70% prebivalstva, ima pa zelo velik spiritualni in kulturni pomen. Uradni jeziki so angleški, sinhalezijski in tamilski.

Ljudsko gledališče je kombinacija plesa, igre v maskah, bobnanja in ritualu zakljinjanja in s tem živahno predstavijo folkloro Šri Lanke. Rezbarjenje, tkanje, lončarstvo in kovinarstvo so visoko razvite obrti in Šri Lanka je posebno znana po svojih biserih. V mestu Ambalangoda lahko vidite maske Šri Lanke, Ratnapura pa je cebter Šri Lanke za prodajo biserov.


Šri Lanka in etiketa
Obiskovalci morajo upoštevati občutljive navade in obnašanje domačinov. Če ne veste, kaj storiti, vprašajte, vedno vam bodo pomagali. Zelo pomembno je ustrezno oblačenje. Nikjer ni dovoljen nudizem, sproščena obleka za na plažo pa nikakor ni primerna za obisk templjev in svetih krajev. Za obisk templja se morate sezuti, ne smete nositi pokrivala, prekrite pa morate imeti noge in ramena.


Atrakcije
COLOMBO
Colobmo je največje in hkrati glavno mesto otoka. Colombo je pisan, živahen in vreden ogleda. V poslovnem centru so številne trgovine, knjigarne, znameniti stolp z uro, model svetilnika, stanovanje predsednika in skupina kolonialnih stavb, ki prispevajo k vzdušju preteklega cesarstva. Sredi mesta je zelenica Galle Face Green, kjer igrajo kriket in spuščajo papirnate zmaje. Cinammonovi vrtovi so najmodernejša soseska z elegantnimi graščinami in z največjim parkom v mestu. Ob mestni trdnjavi je bazar Pettah, kjer lahko vidite čudovito zmašnjavo sadja, zelenjave, mesa, draguljev, zlata, srebra in medenine.

ANURADHAPURA
Razvaline starodavne prestolnice so na severnem delu otoka. Že leta 380 pr.n.št. je Anuradhapura postala glavno mesto Šri Lanke in sinhalezijski kralji so preko 1000 let vladali iz tega čudovitega mesta.
Njegove impresivne ostanke so odkrili v zgodnjem 19. stoletju in jih od takrat prenavljajo. Sveto drevo Bo je najsvetejši kraj starega mesta in z več kot 2000 leti hkrati najstarejše drevo na Zemlji. Zraslo je iz drevesa, pod katerim je Buda dosegel razsvetljenje. Najstarejši izmed mnogih templjev v Anuradhapuri je Thuparama Dagoba, ki naj bi hranil pravo Budino kost. Tempelj Jetavanarama Dagoba je bil včasih visok preko 100 metrov, v njem je prebivalo 3000 spoštovanih menihov. Tu so še muzeji, čudovito obnovljen dvojni ribnik, ki so ga včasih menihi uporabljali za ritualna kopanja in ogromni rezervoarji za vodo, s katerimi so namakali riževa polja. Anuradhapuro bi lahko imenovali šri lanško Akropolo.

POLLONARUWA
Po zatonu Anuradhapure je pred 1000 leti vzcvetela nova prestolnica Šri Lnke, Pollonaruwa. Bila je polna čudovito okrašenih zgradb, templjev in parkov. Ohranjena je kraljeva palača, jezerca s krokodili in številne druge impresivne zgradbe.

KANDY
Umaknjeno najpomembnejše mesto hribovite notranjosti je zgrajeno ob umirjenem jezeru v slikoviti dolini, ki jo obkrožajo hribi.
Zaradi svoje lege v notranjosti otoka in kar 500 metrov nad morjem je tu popolnoma drug svet. Zahvaljajoč blago nagnjenim opečnatim streham in mestnemu jedru z zabavno mešanico starih trgovin, trgov in hotelov, je mesto dobilo značilen arhitekturni značaj. Izredna atrakcija je osmerokoten zobni tempelj Dalada Maligawa, tempelj, v katerem je najpomembnejša verska relikvija Šri Lanke – sveti zob Bude. Tu so vsakodnevne ceremonije v spoštovanje ostanka Zoba in vsaka privlači v belo oblečene romarje, ki nosijo lotusove cvetove. Zapeljali se boste ob slikovitem umetnem jezeru, kupovali na pisani tržnici, obiskali pa boste tudi Muzej draguljev in Umetnostno-obrtni center.

SIGIRIYA
Spektakularna skalna trdnjava Sigirya ali Levja skala je ena največjih atrakcij Šri Lanke. Nekoč je bila mogočna utrdba, pozneje pa zatočišče duhovnikov. Na vrhu 200 metrov visoke izrezljane skale so postavili še palačo, ki je bila na svojem višku pravi arhitekturni dragulj. Skala se skrivnostno dviga iz džungle, do nje vodi pot mimo čudovitih kraljevih vrtov z jezerci in otočki. Vhod v trdnjavo predstavljata dve ogromni levji šapi, od koder izhaja tudi ime skale.

HIKKADUWA
Hikkaduwa je najbolj razvito otoško obalno naselje. Ima vrsto prenočišč, dobrih restavracij in prijetne obmorske promenade s številnimi bari. To je dober kraj za potapljanje z masko na privlačnem in lahko dostopnem koralnem grebenu, potapljanje na številne razbitine ob plažah, vožnjo s čolnom s steklenim dnom in deskanje. To je kraj za počitek, predvsem priljubljen pri zahodnjakih. Imajo tudi številne rokodelske trgovine, budističen tempelj, jezero z živahnim ptičjim življenjem in precej nevaren promet, ki drvi po glavni cesti.

GALLE
Pristaniško mesto Galle je četrto največje na otoku in zgodovinsko najpestrejše še živeče mesto. Zgodovinarji domnevajo, da je prav Galle biblijski Tarshish, kjer je kralj Salomon dobival dragulje, začimbe in pavje perje, današnji pomen pa je dobil šele s prihodom Evropejcev. Nizozemci so tu zgradili ogromno trdnjavo, ki je danes zavarovana pod Svetovno dediščino in je popolnoma ohranjena. Videli boste obzidje, muzeje, stara vrata, svetilnik in črpalko, ki ne morsko vodo škropila po mestnih ulicah in preprečevala prah. Znotraj trdnjave so stare nizozemske hiše in cerkve, povezane z ozkimi, kamnitimi ulicami.

NEGOMBO
Negombo je nekdaj prijetna ribiška vasica, danes pa letoviško mesto severno od Colomba. Leži ob traku peščene obale, zavarovalne s slikovito laguno. V času Nizozemcev je mesto zacvetelo s prodajo cimeta, ostankov te dobe pa je po celem mestu veliko. Obiščete lahko staro nizozemsko trdnjavo in pokopališče in več lepih kolonialnih hiš. Zaradi neštetih krščanskih cerkva ga imenujejo tudi Mali Rim. Nizozemci so zapustili tudi splet kanalov, ki se ob obali vlečejo celih 120 kilometrov. Zaliv je poln tipičnih ribiških čolnov, ovul, ki mestu prinašajo sloves odličnih ribjih restavracij. Mesto še vedno obdajajo prikupne ribiške vasice z ribjimi tržnicami.

MIHINTALE
Svetišče Mihintale ima za sinhalezijce ogromen spiritualni pomen, saj od tod izhajaj budizem Šri Lanke. Do spektakularnih zgradb na griču vodi kar 1840 granitnih stopnic.

JAMSKI TEMPELJ DAMBULLA
Ko so kralja Valagam Bahuja uničili in pregnali iz Anuradhapure, se je zatekel v to kraško jamo. Potem, ko je ponovno dobil oblast, je v jami postavil čudovit skalni tempelj. V petih dvoranah so shranjene Budine podobe, na stenah pa je upodobljeno Budino življenje.

SLONJA SIROTIŠNICA PINNEWALA
Država v tem parku skrbi za preko 50 osirotelih ali zapuščenih slončkov. Park je odlična atrakcija, saj nikjer drugje ne boste videli toliko divjih slonov na kupu. Vsak slon ima svojega varuha, ki skrbi za pravlino prehrano, drugače pa se prosto sprehajajo po rezervatu. Opazujete jih lahko tudi pri kopanju in hranjenju.

BOTANIČNI VRTOVI PERADENYA
vrtovi so samo 6 kilometrov iz Kandyja, pred prihodom Evropejcev pa so pripadali kraljem. Danes so z 60 hektari največji botanični vrt na Šri Lanki. Videli boste drevored kraljevih palm, orhideje, nenavadna pa je velikanska figa, ki ima korenine prepredene na 1600 kvadratnih metrih.

NUWARA ELIYA
Mesto svetlobe je bilo britansko gorsko mestece s podobo prave angleške vasice. Imelo je vse: podeželski klub, hiše z velikimi vrtovi in lovskimi trofejami, parke in veliko golf igrišče. Nuwara Elya je zrasla preko 1800 metrov visoko, obdajajo jo plantaže čaja.

ELLA Šri Lanki ne manjka čudovitih razgledov, pogled s 1100 metrov visoke vasice Ella na daleč spodaj ležečo plažo pa je nekaj posebnega. Nekaj kilometrov iz vasi bučijo divji slapovi Ella.

NARODNI PARK YALA
Najbolj obiskan park dežele varuje kar 996 kvadratnih kilometrov morja, obale in zaledja. Pokrajina je mešanica grmovja, planjav, lagun in skalnatih izrastkov. Še posebej je znana po divjih slonih, ki jih boste najbolje videli od oktobra do decembra. Tu živijo še leopardi, medvedi lenivci, srne, krokodili, divji prašiči, opice, bizoni in neštete ptice.

PLAŽE ZAHODNE OBALE
Zahodna obala je glavno morsko in peščeno področje Šri Lanke, saj se tu raztezajo ene najlepših plaž na svetu. Tu senca palm pada na zlati pesek, ki ga ližejo čisti sinji valovi. Plaže se raztezajo preko 270 kilometrov daleč, najlepši čas za obisk pa je od novembra do aprila. Večina hotelov je na obronkih ribiških mest, nekaj pa jih tudi prekinja samoto plaž.Riž in curry prevladujeta v obrokih in navadno dobite zraven še zelenjavo, meso in ribe. Prav tako lahko dobite vegetarianski thali, okusno začinjen biriyani in kool, zelenjava, ki jo lahko dobite kuhano, pečeno ali pa samo sušeno na soncu. Enkraten prigrizek na Šri Lanki so kobilice, ki imajo podoben okus kot palačinke, postrežejo pa jih z jajci ali medom in jogurtom. Obalna mesta nudijo odlične ribe in popotniki so navdušeni nad okusno domačo tuno. Šri Lanko ima obilo tropskega sadja, odličen čaj in zadovoljivo pivo.Pred potjo
Šri Lanka spada v dežele z malarijo. Izjema so mestna območja Colombo, Kalutara in Nuwara Eliya. Za bivanje na podeželju pripročamo jemanje zdravil proti malariji.

Prvo pravilo je: NE PIJTE VODE IZ PIPE, kupujte ustekleničeno vodo. Pazite tudi pri naravnih sokovih, sladoledu (ne kupujte ga pri pouličnih prodajalcih) in ledu. Solato in sadje umijte z ustekleničeno vodo. Jejte pečeno in prekuhano hrano, ne prekajene. Jejte v čistih in polnih restavracijah.

Ob prihodu avtomatično dobite vizo za 30 do 90 dni bivanja.

Valuta: Šrilanška rupija

Sinhalezijsko - tamilski spori so velik problem za turizem na Šri Lanki. Nemiri so zlasti na severu in vzhodu otoka, ki se jih je potrebno izogibati. Turistična notranjost in zahodna obala veljata za varni. Vsekakor se lahko pred potovanjem pozanimate o varnosti na MZZ.

Šri Lanka je poceni dežela za potovanje.