O deželi Sejšeli

Na kratko
O naravi in površju
O vremenu
O ljudeh
O dobrotah
Pred potjo
O otokih


Na kratko

Prebivalstvo: 79,715
Področje: 455 kv. kilometrov 
Uradni jeziki: kreolski, angleški, francoski
Glavno mesto: Victoria
Čas: GMT+4
Valuta: sejšelska rupija
Klicna številka: 248
Elektrika: 220/240V AC 50Hz


O naravi in površju
Eno najlepših otočij na svetu je poznano tudi kot pravo zavetišče rastlinskega in živalskega sveta. Otočje leži severovzhodno od Madagaskarja v Indijskem oceanu.
Granitni otoki sredi oceana so pravi tropski paradiž. Sestavlja jih 115 otokov s skupno površino samo 455 kv. kilometrov.

Skozi milijone let so bili Sejšeli izolirani in neodkriti, zato se je razvil edinstven rastlinski in živalski svet. Tu boste našli ptice in rastline, ki jih drugje po svetu ni.O vremenu

Podnebje je vlažno s povprečno temperaturo 29°C. Sejšeli ležijo pod ciklonskim pasom, na podnebje vplivajo pasatni vetrovi. Od maja do septembra pihajo z jugovzhoda in prinašajo vlago in prijetne temperature med 24° in 32°C; od oktobra do aprila so temperature nekoliko višje, višja je tudi vlaga in količina padavin.O ljudeh
Sejšeli imajo okoli 80.000 prebivalcev, ki so mešanega afriškega, evropskega in azijskega porekla. Največ jih živi na treh notranjih otokih: Mahé, Praslin in La Digue, od tega jih kar 70.000 živi na otoku Mahé.
Na otokih večinoma govorijo angleško in francosko, njihov jezik pa je kreolski.

O dobrotah

Večina hotelov in restavracij streže tako tradicionalne, kot tudi mednarodne jedi. Osnova prehrane so ribe, riž, sadje, sladek krompir in manioka. Pojejo tudi veliko zelenjave.
Pred potjo
Na Sejšelih ni malarije ali tropskih bolezni, zato preventivno zdravljenje ni potrebno.
Po vseh boljših hotelih imajo svojega zdravnika.
Uradna valuta je sejšelska rupija, priporočamo da evre menjate na letališču.


O otokih

Otok Mahe
Mahé je največji otok, meri 32 krat 8 kilometrov in je tudi najbolj naseljeni otok, tu živi kar 90% prebivalstva. Gosti tudi glavno mesto, Victorio, ki je glavno pristanišče in letališče. Spektakularni otok varujejo kar visoke gore, ki se dvignejo do 905 metrov visoko. Notranjost prerašča bujni tropski gozd, objema pa ga kar 75 čudovitih plaž.

Otok varuje koralni greben, voda v laguni je zato plitka, mirna in čarobne turkizne barve. Ponujajo celo vrsto najmodernejših in ostalih vodnih športov. Večina obiskovalcev se odloči za bivanje v zalivu Beau Vallon, možnosti za odkrivanje čudovitega otoka so neskončne. Za raziskovanje se lahko odločite samostojno (javni prevoz ali najem avtomobila), lahko pa se odločite za vodene izlete.

Kaj morate obiskati: lokalne tržnice, 100 let stare botanične vrtove, glavno mesto Victoria z znanim stolpom z uro, Narodni muzej, stare plantaže in kolonialne mansione, bujen deževni gozd.

Otok Praslin
Drugi največji otok Sejšelov (3 ure s čolnom ali 15 minut z letalom od otoka Mahe). Praslin je počasnejši, mirnejši, kot potovanje v preteklost. Ko ga je general Gordon prvič obiskal pred več kot sto leti, je bil prepričan, da je našel Eden.

Praslin je vse, kar si zamišljate pod imenom sanjski tropski otok. Osupnilo vas bo tudi bogastvo rastlinskega in živalskega kraljestva, ki ga lahko najdete na tako omejenem področju. Snežno beli pesek ob morju krasijo temne granitne skale, v ozadju pa se blešči toplo, turkizno morje. Na koralnih grebenih živi preko 900 vrst rib, koral in drugih pisanih živali.

Notranjost prekriva nedotaknjeni gozd, tu je tudi čudovita Vallee de Mai, ki je zavarovana pod unescom. To je edini kraj na svetu, kjer boste našli palmo coco-de-mer. Zaradi njenega posebno oblikovanega dvojnega oreha so prvi prišleki iz Evrope menili, da gre za drevo spoznanja, močan afrodizijak.

Otok La Digue
Če je Praslin več desetletij za otokom Mahe, je La Digue več stoletij za Praslinom. Tu boste lahko počeli absolutno nič, ostane vam samo uživanje v skoraj nedoumljivi tropski lepoti in harmoniji.

Najboljši način premikanja po otoku so kolesa, večina cest ni tlakovanih. Lokalni prebivalci se ukvarjajo s turizmom ali tradicionalnim ribolovom, vsak pa se vam bo nasmehnil in pomahal ko boste mimo prisopihali na kolesu.

Majhen otoček je verjetno najbolj fotografiran na svetu. Tu živijo zelo redke ptice, narava je zares nedotaknjena. Na stare plantaže se lahko zapeljete s kočijo. Plaže varujejo koralni grebeni, po belem pesku je posejan rožnati granit, ki rdeče zažarijo ob sončnem zahodu.
Do otoka Mahe so tri ure s čolnom ali 15 minut z letalom, do Praslina je 30 minut.