O deželi Mauritius

Na kratko
O naravi in površju
O vremenu
O ljudeh
O dobrotah
Pred potjo


Mauritius na kratko
Površina: 1.865 kvadratnih kilometrov
Glavno mesto: Port Louis
Ljudje: 1,1 milijon
Jezik: angleščina, francoščina
Valuta: mavricijska rupija
Časovni pas: Slovenija + 2 uri poleti in 3 ure pozimis
Vere: hinduizem

O naravi in površju
Meri 1865 kvadratnih kilometrov, ima 330 kilometrov obale, ki jo skoraj v cetoti obroblja koralni greben. Notranjost vulkanskega otoka je gorata. Meri 58 x 47 kilometrov. Leži na jugovzhodnem delu Indijskega oceana (20 stopinj pod ekvatorjem), 800 kilometrov vzhodno od Madagaskarja.

Otok je del potopljene vulkanske verige, zato je poln vulkanskih kraterjev, prerezan je z rečnimi dolinami in okrašen s slapovi. Cel otok obroblja pretrgan koralni greben, ki je nasul številne bele koralne plaže.

V odlično urejenih naravnih parkih prvotno lepoto narave še vedno ohranjajo.
900 rastlin raste samo na tem otoku, pogoste so casuarine, indijski figovci, evkalipti in številne cvetnice.

Nevarnih živali ni, pogosti so mungi, srne in makako opice, v divjini boste morda srečali divjo svinjo. Izredno bogato je morsko življenje, tu boste zlahka opazili kite, delfine in orjaške želve.


Mauritius in vreme
Najtoplejši meseci so od januarja do aprila (25 do 35°C), tedaj je vroče in vlažno, v tem obdobju je tudi večja verjetnost ciklonov, ki pa zadanejo obalo le vsakih 15 let. Pozimi se temperature gibljejo okoli 24°C podnevi, ponoči pa padejo na 16°C, tudi dežja je manj.

Večina dežja pade od novembra do aprila, čeprav lahko dežuje kadarkoli v letu. Januarja in februarja je vzhodna obala primernejša zaradi lepšega vremena.

Na Mauritius se lahko odpravite kadarkoli v letu, res pa je, da je v času našega poletja (njihova zima) tam hladneje. Prav mraz seveda nikdar ni, vendar gostom od maja do septembra svetujemo bivanje na zahodni obali, ki ni vetrovna. Kopanje je možno preko celega leta. Vreme se lokalno zelo hitro spreminja.

V času njihovega poletja (od oktobra do aprila) so temperature visoke, takrat svetujemo tudi bivanje na vzhodni obali, ki je vetrovna.


O domačinih Mauritiusa
Z 1,1 milijonom prebivalcev je Mauritius eno najbolj gosto naseljenih področij na zemlji. Več kot polovica ljudi je hindujcev, sledijo muslimani, vsi pa so potomci delavcev, ki so jih sem pripeljali Evropejci. Kar nekaj je še Kitajcev, ostali pa so kreoli (potomci afriških sužnjev) in potomci Evropejcev. Rasnih napetosti skoraj ne poznajo kljub temu, da se etnične skupine v glavnem ne mešajo med seboj.

Uradna jezika sta angleščina in francoščina. Angleščino uporabljajo predvsem v vladnih in poslovnih zadevah, francoščina pa je v splošni uporabi. Ljudje vas bodo najprej ogovorili v francoščini in če ne boste razumeli, bodo nadaljevali v angleščini. Govorijo tudi kreolščino, ki je zelo podobna francoščini.

Tradicionalni afriški in danes otoški ples je sega. Plesali so ga črnski sužnji po koncu dela in ob ognju. Zaradi peščenih tal noge počasi niso več igrale pomena, zato jih danes ne dvigujejo več od tal, poudarek je na gibanju ostalega telesa. Ritem je podoben salsi in karibskemu kalipsu.


Mauritius in kulinarika
Hrana je eden izmed užitkov potovanja po Mauritius. Prevladujejo kreolska, evropska, kitajska in indijska kuhinja, posebnost pa so tudi morske specialitete.

Tipična jed je rougaille (paradižnik, čebula in česen s katerimkoli mesom), daube (jed iz hobotnice) in piščanec s curryjem. Meso je pogosto glavni del obroka, zelenjava je vedno dodatek.

Veliko popijejo vanilijevega čaja, piva in ruma.


Pred potjo
Za obisk otoka niso obvezna nobena cepljenja. Načeloma ni nevarnosti za prebavne bolezni, ki so pogoste v Afriki ali Aziji, kljub temu pa raje ne pijte vode iz pipe.

Uradna valuta je mavricijska rupija, v hotelih sprejemajo tudi EUR.

Vizuma slovenski državljani ne potrebujemo.