O deželi Maldivi

Obiščite zadnji paradiž na svetu. Tako mu pravijo na vseh kontinentih in želja vsakega zemljana je doživeti čare teh mističnih otočkov. Če torej iščete turkizno morje in bele peščene plaže, kot iz svile, vas Maldivi vsekakor ne bodo razočarali.
Je tudi glavna destinacija potapljačev, ki se pridejo sem potapljati iz celega sveta na prečudovit koralni greben in bogato, pisano življenje pod vodo.

Večina turistov prebiva na enem izmed 70 turističnih otokov. Večina resortov je na treh atolih, ki so najbližji glavnemu mestu: Severni Male atol, Južni Male atol in Ari atol. Kljub temu, da se vse destinacije ponašajo s kristalnim morjem, peščenimi plažami in kokosovimi palmami, se med seboj močno razlikujejo. Cenejši imajo večinoma mlajše obiskovalce in so zato živahnejši. Manjši so bolj tihi in intimni, za pare in mladoporočence. Vsi ponujajo tavhanje in potapljanje, ter izlete na druge otoke in v vasi.Na kratko
O naravi in površju
O vremenu
O ljudeh

O dobrotah
Pred potjo


Na kratko
Površina: 90.000 kv kilometrov (820 krat 130 km)
Glavno mesto: Male
Prebivalstvo: 299.000
Časovni pas: Slovenija plus 4 ure
Religija: muslimanstvo
Jezik: dhivehi, večina govori tudi angleško
Valuta: maldivska rufija
Elektrika: 240 VAC


O naravi in površju
Maldivi so veriga 26 koralnih atolov jugozahodno od Šri Lanke, ki se raztezajo preko ekvatorja v dolžini 754 km. 1192 koralnih otokov je tako majhnih, da kopno predstavlja le 4% dežele. Nekateri otoki so nenaseljene sipine, drugi so bogato poraščeni s tropskim zelenjem in so večji.
Lagune so sinje modre, otoke oblegajo prekrasni koralni grebeni in podvodno življenje.

Maldivi so veriga večjih in manjših koralnih otokov, ki so nastali iz majhnih sipin odmrlih koral na morskih grebenih. Morje na sipino naplavi kokosove orehe, zrastejo palme, korenine utrdijo pesek. Krošnje okrasijo pisane ptice, otok pa se dviga le do dveh metrov nad morjem. Gladina sinje lagune je pogosto pod morsko, kjer podobe koralnega grebena po lepoti tekmujejo z lepoto kopnega.

Rastlinski svet je zelo raznolik, najbolj pogoste so kokosove palme, mangrove, bananovci, ovijalke, sadno drevje in cvetje. 

Na otokih gojijo sladek krompir, jam, tar, ječmen, lubenice, ananas in limone.

Živalski svet ni tako pester kot rastlinski. Veliko je živobarvnih kuščarjev in ptic. Bolj pester je podvodni živalski svet. Ribe so najbolj čudovitih barv in oblik, vidite lahko mante, želve, morske pse in delfine.


O vremenu
Določata ga dve monsunski obdobji. Deževna doba z nalivi in nevihtami je od maja do oktobra, dež pa turistične sezone ne moti, saj vsak dan sije sonce in temperature ostajajo enako visoke. Visoka vlažnost zaradi stalnih morskih sapic ne moti. Povprečne temperature so 28°C.

Najvišja sezona traja od decembra do aprila, v sušnem obdobju, ko je tudi vlažnost manjša, vročina največja in resorti najbolj polno zasedeni.

Od maja do novembra je več dežja. Kljub temu seveda sije sonce, venar je na nebu več oblakov. Tudi cene so v tem obdobju nižje za razliko v avgustu. Potapljanje je dobro preko celega leta, čeprav velja splošno pravilo, da je od maja do novembra vidljivost boljša na zahodnih delih atolov in od decembra do aprila na vzhodnih delih atolov.
Za deskanje je najboljše od marca do oktobra.
Morda se je dobro izogniti ramadanu, vendar samo, če potujete na glavni otok, kar pa je malo verjetno. V hotelskih resortih tudi za časa praznika vse poteka kot običajno.


O ljudeh
Čeprav tradicionalna glasba in ples tudi tukaj nista vsakdanjik, je tu še vedno zelo močna Divehi kultura, ki je močna in lahko prevzemljiva, kjub vplivom iz tujine. Zahodnjaška kultura in pop glasba sta dobro vidni v glavnem mestu Male. Vseeno pa so Maldivi ob praznikih na Ramadan ali na druge verske praznike zelo tradicionalni.

Bodu beru pomeni velik boben in je tradicionalen element v tradicionalni glasbi in plesu. S pomočjo tega inštrumenta se prirejajo tradicionalne predstavitve in showi v hotelih.
Plesalci začnejo z počasnim gibanjem in nihanjem rok in se z tempom glasbe pospešuje.
Sodeluje 4-6 bobnarjev in zvok ima močan afriški pridih. Lokalni rock izvajalci tudi večkrat nastopajo v hotelih. Glasbo lokalnih bandov se lahko kupi na glavnem otoku Male.


O dobrotah
Če ste na izletu in obiščete lokalno vas morate vedeti, da se lahko zgodi, da domačini zelo veliko jedo zunaj in so restavracije zelo polne in je zato težko najti dobro restavracijo.
Če boste imeli srečo boste našli restavracije cafa’, ki strežejo delno domačo kuhinjo ( predvsem predjedi imenovane hedhikaa) in čaj. Domačini nikakor ne morejo brez svojega čaja.
Vseeno pa si vzemite čas in obiščite glavni otok Male. Le ta ima zelo veliko restavracij široke izbire. Vendar pa tu ne strežejo alkoholnih pijač.
Restavracije na zahtevajo formalne obleke. Vseeno pa se priporoča urejen izgled, ko jeste zunaj. Na čistočo se na Maldivih izredno pazi in gleda, tako d ani strahu pred pokvarjeno hrano ali podobno. Najboljše restavracije so vsekakor v hotelih. Tu se dobi hrana iz celega sveta, na primer Kitajske, Tajske, Indije, ...


Pred potjo
Za obisk Maldivov niso potrebna nobena preventivna zdravljenja.

Slovenski državljani vizuma ne potrebujemo.

Uradna valuta je rufija, menjate lahko evre na letališču.

Adapterjev za elektriko ne potrebujete.