O deželi St Lucia

Na kratko
O naravi in površju
O vremenu
O ljudeh
O dobrotah
Pred potjo


Na kratko

Površje: 620 kvadratnih kilometrov
Glavno mesto: Castries
Prebivalci: 170.000
Jezik: angleščina (uradni jezik)
Valuta: vzhodno karibski dolar
Čas: Slovenija - 5 ur
Elektrika: 220 v, 3-pinske vtičnice


O naravi in površju
St Lucia je med otokoma Martinique in St Vincent, severno od Barbadosa. Otok je velik 40 krat 20 kilometrov in ima obliko avokada. Plaže na vzhodu obliva Atlantik, na zahodu pa Karibsko morje. Gre za vulkanski otok, zato je visoka, razgibana in rodovitna. Ima dva izrazita, visoka gorska vrhova, ki sta bujno poraščena in visoka skoraj 1000 metrov.

Otok je sicer majhen, vendar izredno bujen. Tu je veliko cvetočega hibiskusa, poinciane, frangipani, orhidej in jasmina. Velikih sesalcev na St Luciji ni. Nekaj je manjših kač, v notranjosti pa gnezdijo številne ptice. V morju tropskim ribam delajo družbo orjaške želve.


O vremenu
Podnebje je tropsko, umirjajo pa ga severovzhodni vetrovi. St Lucia je blizu ekvatorja, zato se temperature preko leta bolj malo spreminjajo. Sušna doba traja od decembra do junija, vse leto pa je lepo toplo, okoli 30 stopinj.

Največ ljudi otok obišče od novembra do aprila, ko so tudi cene najvšije. Od junija do novembra traja obdobje hurikanov.


O ljudeh
Večina domačinov je afriškega porekla in so kristjani. Govorijo angleško, polovica jih prebiva na podeželju, ena tretjina pa jih živi v glavnem mestu. Večinoma delajo v turizmu ali na plantažah.

Kljub temu, da ima St Lucia samo 160.000 prebivalcev, ti ohranjajo bogato kreolsko kulturo s koreninami angleških in francoskih kolonialistov. Uradni jezik je angleščina, vendar po dvoriščih slišite francosko kreolščino. Praznujejo tako krščanske, kot afriške praznike.


O dobrotah
Narodna jed je riba s figami, dobra je tudi juha callalloo, bananin kruh, mangov sladoled in mangova omaka. Sadje je
slastno, še posebej sladki ananas, mango, banane in tamarinda. Ne spreglejte domačega ruma in svežih sadnih sokov. Pojejo veliko rib in sveže zelenjave, vse z lokalnimi začimbami.


Pred potjo
Za obisk otoka niso obvezna nobena cepljenja, kljub temu pa svetujemo, da več informacij zberete na Zavodu za varovanje zdravja.

Komarji so nadloga, zato vzemite s seboj zanesljiva sredstva. Lahko prenašajo tudi mrzlico denge. Močno je tudi sonce, zato morate piti veliko tekočine, uporabljati zaščitne kreme, pokrivala in se izogibati sončnim žarkom.

St. Lucia je načeloma varna dežela, vendar kot vedno svetujemo previdnost, vsekakor pa denar in ostale vrednostne stvari hranite v hotelskem sefu.

Uradna valuta je vzhodnokaribski dolar, vendar po večini sprejemajo tudi ameriške dolarje. Kreditne kartice sprejemajo po hotelih in boljših restavracijah ter trgovinah. Napitnine so v navadi. Računom dodajo 10% za storitve, taksisti, prodajalci itd pa pričakujejo napitnino.