O deželi Grenada

Na kratko
O naravi in površju
O vremenu
O ljudeh
O dobrotah
Pred potjoNa kratko
Površje: 890 kvadratnih kilometrov
Glavno mesto: Saint George’s
Prebivalci: 90.000
Jezik: angleščina
Valuta: vzhodno karibski dolar
Časovni pas: Slovenija - 5 ur
Elektrika: angleške vtičnice


O naravi in površju
Grenada in večinoma nenaseljeni okoliški otočki pripadajo najjužnejšemu predelu Privetrnih otokov. Veriga Grenadinov je sestavljena iz kakšnih 600 otočkov, sami Grenadi pa pripadajo otočki južno od Martiniškega kanala. Grenada je 160 km severno od Venezuele. Zaradi velikih plantaž muškatnega oreška in muškatnega cveta ji pravijo tudi otok začimb. Grenada je ovalne oblike, v širino meri do 34 km, v smeri sever jug pa 19.

Glavno mesto otoka je St George’s, nahaja pa se na jugozahodni obali. Notranjost otoka je razgibana, površje pa se dvigne do 840 metrov nad morje. Otok je vulkanskega nastanka, vendar delujočih vulkanov tu ni več. Na ognjeno preteklost spominjajo vulkanska jezera in rodovitna prst.

Hribovita notranjost je bujna, poraščena z gozdovi, ki so pravo bogastvo različnih drevesnih, pa tudi cvetnih vrst. Med živalskimi vrstami so značilni pisani kolibriji, bele čaplje, pasavci, aguti (zanimivi južnoameriški glodalci) in opice. Pred kratkim je Grenada začela varovati svojo čudovito naravo v okviru večih narodnih parkov. Najbolj znan je gozdni rezervat Grand Etang in ustje reke Sagesse.


O vremenu
Podnebje je tropsko, mokro in vroče. Padavine prinašajo vlažni severovzhodni vetrovi. Največ dežja je od junija do novembra, to je tudi obdobje hurikanov. Temperature so kljub dežju visoke preko celega leta.

Najvišja turistična sezona traja tako od januarja do aprila, vendar pa otok lahko obiščete kadarkoli v letu. Tudi kadar dežuje, gre večinoma namreč za kratke nalive.


O ljudeh
Domačini so večinoma potomci afriških sužnjev, ki so jih med 16. in 19. stoletjem sem vozili za delo na sladkornih plantažah. Večina prebivalstva je tako temne polti.
Grenado prežema glasba, predvsem ritmi reaggeja in kalipsa. Če si želite več zabave, morate otok obiskati konec julija, začetek avgusta. V tem času se odvijejo tri največje prireditve: Carriacou regatta, Rainbow City Festival in karneval. Predstave, tekmovanja, parade, razstave in zabava se kar vrstijo.

Spoznali boste, da je Grenada veliko več kot le pesek in morje. Pomembno je, da lokalno skupnost razumemo in spoštujemo, le tako bomo delček Grenade lahko odnesli s seboj domov. Do domačinov, njihove lastnine in narave se moramo obnašati spoštljivo.

Prepovedano je npr z otoka odnašati lubje, korale in podobne darove narave. Vljudni in previdni moramo biti tudi pri fotografiranju domačinov, vedno moramo najprej vprašati za dovoljenje. Pomanjkjiva obleka je odlična za na plažo, vendar samo tu. Domačini dajo veliko na urejenost in na obleko, zato ne moremo v kopalkah v restavracijo ali trgovino, tudi če je blizu plaže.

Grenadinci veljajo za prijazne in gostoljubne ljudi, so zelo odprti, zato ni težko navezati stikov.


O dobrotah
Večina hotelov in restavracij ponuja mednarodne specialitete, predvsem pa je dobra morska hrana. Narodna specialiteta je predvsem morska hrana, juha calaloo (listnata zelenjava, podobna špinači), oildown (jed iz mesa, kruhovca, čebule, zelene, korenja in neke korenine, skupaj s cmočki).

Pijejo seveda veliko domačega ruma, tudi Carib, domače pivo, je zelo dobro.
V restavracijah ne pozabite na napitnino, ponavadi se pusti 10% zneska.


Pred potjo
Za obisk otoka niso obvezna nobena cepljenja, kljub temu pa svetujemo, da več informacij zberete na Zavodu za varovanje zdravja.

Komarji so nadloga, zato vzemite s seboj zanesljiva sredstva. Močno je tudi sonce, zato morate piti veliko tekočine, uporabljati zaščitne kreme, pokrivala in se izogibati sončnim žarkom.

Voda iz pipe je načeloma pitna, vendar turisti večinoma pijejo ustekleničeno vodo, tudi pri prehrani veljajo pravila kot drugje po svetu – umito, kuhano, pečeno.

Grenada je načeloma varna dežela, vendar kraje turistov niso redke. Svetujemo previdnost, vsekakor pa denar in ostale vrednostne stvari hranite v hotelskem sefu.

Uradna valuta je vzhodnokaribski dolar, vendar po večini sprejemajo tudi ameriške dolarje. Kreditne kartice sprejemajo po hotelih in boljših restavracijah ter trgovinah.
Pred najemom avtomobila boste morali pridobiti lokalno vozniško dovoljenje, ki ga izdajo na podlagi vašega dovoljenja. Dobite ga na policijski postaji ali na agenciji, ki izposoja avtomobile.