Jamajka, dežela

Na kratko
O naravi in površju
O vremenu
O ljudeh
O dobrotah
Pred potjo

Na kratko
Površina: 11.000 kvadratnih kilometrov
Glavno mesto: Kingston
Ljudje: 2,7 miljona
Jezik: angleščina
Valuta: jamajški dolar
Čas: Slovenija - 6 ur
Elektrika: ameriške vtičnice

O naravi in površju
Kolumb jo je opisal kot najlepši otok, ki so ga ugledale njegove oči. Podolgovat otok, ki leži 145 kilometrov južno od Kube, je tretji največji karibski otok. Kljub relativni majhnosti je Jamajka zelo raznolika. Povsod, razen na jugu, jo obroblja ozka obalna ravnica z dolgimi zalivi. Na severu in zahodu so se razvili številni turistični kraji ob bujnih tropskih zalivih z belimi peščenimi plažami. Apnenčasta notranjost je rezjedena v doline in soteske, izoblikovale so se številne kraške jame. Na vzhodu se dvigajo Blue Mountains z najvišjim vrhom 2220 metrov.

Podnebje je omogočilo zanimiv otoški rastlinski in živalski svet, ki pa ga je 500-letna poselitev že močno prizadela. Edini originalni sesalec je jemajški kunec. Ob močvirni južni obali živijo krokodili, iguane in številne kače, ki pa niso strupene. Ptičji svet je raznilik, videli boste bele čaplje, pelikane in ostale pisane ptice. Bogato je tudi morsko življenje koralnih grebenov, tu živijo orjaške želve.


O vremenu
Maritimna tropska klima Jamajke ne pozna velikih nihanj temperature. Vreme se lahko hitro spremeni še predvsem med deževno sezono od maja do decembra. Uradno sezona hurikanov traja od junija do novembra, ponavadi pa se Jamajki izognejo.
Visoka turistična sezona traja od sredine decembra do sredine aprila.
O ljudeh
Bogata človeška zgodovina sega v predkolumbovsko obdobje, ko so na Jamajki živeli Arawak Indijanci, v jamah po vsem otoku še vedno lahko občudujete njihove stenske rizbe.
Med leti 1650 in 1800 so na otok pripeljali okoli 750.000 sužnjev iz Afrike. Po ukinitvi suženjstva leta 1834 pa so na Jamajki prišli delavci najprej iz Evrope, potem pa iz Azije.
Večina ljudi je danes temne polti. Danes je Jamajka in predvsem Kingston center karibske kulture. Otok preveva ritem calypso, sole in reggae glasbe, ki je prepleten z vsakdanjim življenjem.
Uradni jezik je angleščina, večinoma pa govorijo kreolski jezik, ki je mešanica angleških, afriških, španskih in portugalskih izrazov.
Jamajka je posejana s cerkvami, vera je pomemben del življenja. Najbolj znana vera pa je rastararanizem. Na cesti boste srečali številne rastafariance z dreadi in tipičnimi kapami. So vegetarianci, častijo mir in pokadijo veliko marihuane. Rastafariancev procentualno ni veliko, so pa zaščitni znak Jamajke.


O dobrotah
Domača kuhinja je zmes indijanske, španske, afriške, indijske, kitajske in angleške kulinarike. Tipičen zajtrk je ackee, drevesni sadež, ki ima podoben okus kot pečena jajca. Za kosilo ponavadi jejo lahko hrano, mesno ali zelenjavno pito. Glavni obrok je ponavadi sestavljen iz kozjega ali svinjskega mesa, ki ga servirajo z curryjem, rižem in fižolom. Morske specialitete so odlične, ponavadi jih spečejo s poprom in čebulo. Priljubljene jedi, ki jim pravijo jerk, dolgo namakajo v marinadi, potem pa jih počasi pečejo na ognju, ki mu dodajo nageljnove žbice, kar da mesu poseben okus. Čaj pravijo vsem toplim pijačam, ki jim dodajajo rum, mleko, začimbe in celo ribo. Priljubljeni alkoholni pijači sta pivo in rum, jamajška kava pa je ena najboljših na svetu.
 

Pred potjo
Za obisk Jamajke niso potrebna nobena preventivna cepljenja, kljub temu pa priporočamo CORIS zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco, ki ga lahko sklenete v naši poslovalnici.

Nadlega so komarji, zato priporočamo preventivna sredstva. Voda je načeloma pitna, kljub temu priporočamo pitje ustekleničene vode.

Na Jamajki je veliko kriminala, predvsem v Kingstonu. Dragocenosti je potrebno hraniti v sefu, prav tako se je potrebno izogibati temnim in samotnim predelom.

Uradna valuta je jamajški dolar, vendar po večini sprejemajo tudi ameriške dolarje. Kreditne kartice sprejemajo po hotelih in boljših restavracijah ter trgovinah. Napitnine med 10 in 15% so v navadi, včasih so že vključene v ceno.


Pošljite povpraševanje