O deželi Havaji

Na kratko
O naravi in površju
O vremenu
Otok Oahu
Otok Maui
Otok Kauai
Otok Lanai
Otok Big Island

O dobrotah
Kaj na Havajih morate videti
Kaj na Havajih morate početi
Kaj na Havajih morate doživeti
Pred potjoNa kratko

Prebivalstvo: 1,3 milijona
Področje: 28.300 kv. kilometrov 
Uradni jeziki: angleški
Glavno mesto: Honolulu
Čas: GMT-10
Valuta: ameriški dolar
Najvišja točka: Mauna Kea 4205m


O naravi in površju
Otoška skupina Havaji leži 3.860 km od celinskega dela ZDA, sestavlja pa jo 132 otočkov in otokov. Sedem otokov je naseljenih, obiščete pa lahko šest otokov.

Zaradi izolacije so se tu mnoge živalske in rastlinske vrste razvijale po svoje. Hkrati so priseljenci s seboj prinesli nova bitja, ki so se večinoma prilagodila novim pogojem. Kar nekaj vrst je ogroženih.

Na Havajih je nekaj endemičnih sesalcev, večino otokov poseljujejo divji prašiči, konji, ovce in koze.

Na otoku Maui boste lahko opazili posebno vrsto gosi in endemično rastlino silversworld. Tu je tudi najboljše izhodišče za opazovanje grbastih kitov.

Na otoku Kauai prebiva največ vrst ptic. Tu lahko opazite tudi posebno vrsto netopirja in morskega leva.

Na Big Island-u prebivajo divji konji, Lanai pa je naravno najbolj okrnjeni otok.
 
 
O vremenu

Na Havajih vlada večno poletje. Tu vam ne bo nikoli prevroče ali premraz. Ozračje hladijo in grejejo pasatni vetrovi.

Če pogledamo podrobneje, po posameznih otokih, pa se klima spreminja na kratke razdalje, predvsem z višino in izpostavljenostjo.

Na splošno velja, da poletje traja od maja do oktobra, zima pa od novembra do aprila. Edina razlika je, da so zime za stopinjo ali dve hladnejše in bolj deževne.

Havaji so na robu tropskega pasu, zato so prav tako izpostavljeni tropskim ciklonom, hurikani pa so redki.
 
 Otok Oahu

Otok Oahu je najbolj obiskani in tudi najbolj poseljeni otok Havajev. Gotovo ste že slišali za Honolulu in plažo Waikiki Beach. Najbolj obiskana atrakcija otoka je Pearl Harbor in Arizona Memorial. Severna plaža je pravi raj za deskarje. Oahu je otok zabave, dolgih peščenih plaž in večnega poletja, na vsakem koraku pa vas bo presenečala presunljivo lepa narava.


 

 
 
Otok Maui
Priljubljenost "otoka zelenih dolin" je več kot zaslužena. Maui ponuja celo mavrico različnih pokrajin, doživetij in aktivnosti. Uživajte na čudoviti peščeni plaži, raziščite deževni gozd, opazujte romantični sončni zahod z vrha spečega vulkana, ali pa se potapljajte v podvodnem kraterju. Letoviška območja na južni in zahodni obali privlačijo obiskovalce s sončnim vremenom, lepimi plažami in bogato izbiro hotelov vseh vrst.

Če si želite nepozabnih plaž, zelenih gora, nedotaknjenega podvodnega sveta, bujnih in eksotičnih dolin, dramatičnih vulkanskih stožcev, svetovno znanih golf igrišč, vseh vrst vodnih in ostalih športov in priložnosti početi kar vam srce poželi, ali pa preprosto nič, je Maui pravi kraj za vas.
 
 
 
Big Island
Največji havajski otok je hkrati tudi najmlajši in vulkansko aktiven. V Vulkanskem narodnem parku boste tako lahko opazovali spektakularne bruhajoče vulkane, ki brizgajo lavo in tako povzročajo rast otoka. Big Island je otok kontrastov. Pokrajina se spreminja od visokih zasneženih vrhov do zelene džungle in belih peščenih plaž. Bujna zelena pokrajina orhidej se ponekod preliva v skalovje in drugod v kavne plantaže.

Tu vam preprosto ne more biti dolgčas. Otok je posejan z golf igrišči, narodnimi parki, pozimi lahko celo smučate, kopate pa se lahko preko celega leta. Veliko je tudi zgodovinskih ostankov, med katerimi so najbolj spektakularni stari petroglifi in svetišča nekdanjih prebivalcev. Tu je tudi stara kraljeva palača in prva krščanska cerkev na Havajih. Če si želite počitnice na prestižnih Havajih združiti z zanimivimi ogledi, je Big Island prava odločitev.
 
 
Kauai
Kauai, najstarejši otok havajske verige, imenujejo tudi "Vrtni otok". Njegovo pestro površje prekrivajo živo zeleni deževni gozdovi, razbrazdani z globokimi dolinami, v katere padajo slapovi. Celotni otok objema verižica neskončnih peščenih plaž, tu boste našli pravi tropski raj.

Kauai je služil kot naravna kulisa mnogim sodobnim filmom, tudi znanemu Jurskemu parku. Kauai je danes priljubljena počitniška destinacija. Na otoku ponujamo bogato izbiro hotelov vseh vrst, izbirate lahko med številnimi izleti, golf igrišči in ostalimi športi.

 

 
 


Lanai
Otok ananasov je bil ena sama velika plantaža kar 70 let. Miren in majhen otok z le 2.800 prebivalci ima čudovite plaže, ki nikoli niso prenatrpane. Tu ne boste našli visokih zgradb in semaforjev. Lanai je travnat in razmeroma suh otok, ki nič kaj dosti ne spominja na ostale havajske otoke.

Odlične plaže, golf igrišča, nemoteni užitki, številni vodni športi in odlični hoteli bodo pomagali dopolniti sanjsko podobo.
 

 
 
O dobrotah
Domača hrana vsebuje veliko piščančjega mesa, svinjine, morskih sadežev in lokalnega sadja ter zelenjave. Kuhajo po tradicioanalih metodah in uporabljajo eksotične začimbe. Seveda je večina hrane ameriške z orientalskim pridihom.

Tradicionalna domača jed pa je cel pujs, ki ga nasolijo in napolnijo z razžarjenimi kamni. Kuhajo ga skupaj s sladkim krompirjem in zelenjavo. Pujsa pokrijejo s palnimimi listi, kuha pa se kar šest ur. Meso jedo z rokami, zraven postrežejo poi (taro).

Priloge so tudi limu (morska trava), oreščki, sveža zelenjava. Morska hrana je sveža in odlična.

Za zajtrk radi jedo palačinke z banano in kokosovim sirupom. Pogosti desert je sveže sadje, sorbet ali sladoled.
 
 
Kaj na Havajih morate videti
Shangri La je honolujški dom Doris Duke. Danes gosti bogato islamsko umetniško zbirko, nasploh pa velja za eno arhitekturno najbolj zanimivih zgradb na Havajih.

Vulkanski narodni park, kjer boste na lastne oči videli, kako se lava ohlaja in rojeva novo zemeljsko površje. Čudovit in neverjeten ekosistem! Tu sta kar dva delujoča in zelo aktivna vulkana, ognjeno površje pa je milo rečeno dramatično. Videli boste, kako lava v oblakih pare izginja v morju in kako se nad kraterjem kot ogromen ognjemet ponoči iskrijo vulkanski izstrelki.

Vrtovi Mani Mau v Hilu na Big Island so dom neštetim cvetočim rastlinam, tropskim drevesnim vrstam, med rastlinjem pa so lepo urejeni ribniki in slapovi. Nani Mau pomeni za vedno lep, kar je popolno ime za čudovite vrtove.
 
 
Kaj na Havajih morate početi
Sprehoditi se morate po severnih plažah otoka Oahu, ki so romantične, peščene in dolge. Pozimi so valovi tu ogromni, z malo sreče boste opazovali odlične deskarje.

Lepo je obiskati slapove Waimoku na otoku Maui. Voda se v slikovitih kaskadah spušča v tolmun. Do sem vodi Pipiway Trail, krožna, slikovita pot, dolga cca 6 km.

Z mulo po Molokaiu: celodnevna ježa iz vasi Kalaupapa nad vrtoglavimi klifi do narodnega parka Kalaupapa.


 
 
 
Kaj na Havajih morate doživeti
Keahiakawelo, Vrt bogov, je skalni park kot z drugega planeta. Iz peska se dvigajo skalni stolpi neverjetnih velikosti in oblik. Najlepši pogled nanje je ob sončnem zahodu.

Če se boste mudili na Velikem otoku, poiščite luau ali havajsko zabavo. Čaka vas veliko hrane, glasbe, zabave, polinezijskega plesa in ognjenega plesa.

 


 

 
 
Pred potjo
Za obisk Havajev ni potrebno nobeno preventivno zdravljenje, kljub temu pa vedno svetujemo posvet z Zavodom za varovanje zdravja.

Havaji so varna dežela za potovanje, kljub temu pa morate paziti na svoje stvari in se obnašati razumno in preudarno.

Uradna valuta je ameriški dollar. V navadi so napitnine, od 15 do 20%.

Mednarodno letališče je Honolulu na otoku Oahu. Leti iz Evrope ponavadi prestopajo v Kaliforniji, zato je ponavadi na poti možen tudi postanek v Los Angelesu ali San Franciscu. Iz Honoluluja so letalske povezave na vse ostale otoke.


Fotogalerija