O deželi Francoska Polinezija

Na kratko
O naravi in površju
O vremenu
O otokih
O ljudeh
O dobrotah
Pred potjo


Na kratko

Površje: velikost Evrope, samega kopnega je 4.000 kv km
Glavno mesto: Papeete na otoku Tahiti
Prebivalstvo: 245.500
Jezik: tahitski, francoski, angleški
Valuta: Cour de Franc Pacifique (CFP)
Časovni pas: Slovenija -12 ur
Vizum: ni potreben


O naravi in površju
Francoska Polinezija je francoski prekomorski teritorij sredi Pacifika, na pol poti med Avstralijo in Severno Ameriko. Vulkanske in koralne otoke delijo na več skupin: Society Islands (Tahiti, Moorea, Tetiaroa), skupina Leeward (Huahine, Raiatea/Tahaa in Bora Bora), arhipelag Tuamotu (Rangiroa) in Marke
ški otoki. Gre za vrtinec razgibanih, visokih otokov in nizkih, koralnih otokov.
Najvišja gora je visoka kar 2.241 metrov.


O vremenu
Podnebje teh otokov je prijetno in toplo zaradi milih vplivov morja. Zimska doba traja od maja do oktobra s temperaturami okoli 26 stopinj C. V tem obdobju redkeje dežuje in je tudi manj vlage.

Poletje traja od novembra do aprila, ko je vroče in vlažno, s temperaturami okoli 30 stopinj C. V tem obdobju pade večina dežja.

Tropski viharji so na tem območju redkost, najbolj pogosti pa so v januarju.


O otokih
Tahiti, ki ga pogosto imenujejo "otok ljubezni", je največji izmed 118 otokov in atolov Francoske Polinezije. Meri kar 1.042 kvadratnih kilometrov, površje pa se preliva od 2000 metrov visokih vrhov, ki so zaviti v skrivnostne meglice, do globokih zelenih dolin, poraščenih z deževnim gozdom in praprotjo, ter končno belih koralnih plaž.
Tahiti ima obliko narobe obrnjene številke osem. Večji, severozahodni del otoka, imenujejo Tahiti Nui (Veliki Tahiti).
Obkroža ga 114 kilometrov dolga cesta, ki vijuga med gorami in obalo. Manjši del otoka imenujejo Tahiti-lti (Mali Tahiti).

Čeprav je Tahiti izredno lep otok, so ostali bližnji otočki Francoske Polinezije za obiskovalce privlačnejši, saj so mirnejši, manjši in bolj romantični. Po drugi stani pa Tahiti ponuja številne zanimive oglede in tudi lepe plaže, kjer si lahko odpočijete. Vsi mednarodni poleti v Francosko Polinezijo se pončajo v mestu Papeete na Tahitiju, zato je Tahiti odlična stop destinacija na poti naprej na enega izmed otokov.

Bora Bora
Pravijo, da je legendarna Bora Bora najbolj romantičen in ekskluziven otok našega planeta. Bora Bora je presenetljivo majhna, vendar je njena lepota nepopisna. Glavni otok počiva sredi pravljične lagune, ki jo kot biserna ogrlica obrobljajo omali otočki in koralni greben. Iz sredine dramatične lagune se dviga vulkanska gora Otemanu, ki okoli svoje glave zbira nežne meglice.

Podvodni svet je morda še bolj presenetljiv. V laguni boste lahko zasledovali jate živobarvnih rib vseh mogočih oblik, med tem pa bo migotajočo gladino vzvalovila jata igrivih delfinov.

Laguna ima samo en naravni prehod do odprtega morja, ki pelje do glavne vasice Vaitape. Življenje tu preveva mešanica polinezijske, francoske in ameriške kulture. Glavni otok obkroža 29 kilometrov dolga cesta, ki pelje mimo mirnih vasic in naravnih znamenitosti.

Bora Bora leži 250 kilometrov severozahodno od Tahitija in pripada otoški skupini Leeward. Vaše letalo bo pristalo na stezi, ki so jo zgradili na koralnem grebenu. Ponavadi se ljudje v pravljični otok zaljubijo že med pristankom, saj je pogled na otok in laguno neverjeten. Po pristanki vas bodo s katamaranom odpeljali do vasice Vaitape.

Cene na Bora Bori so višje kot na Tahitiju ali Moorei, vendar je otok vseeno vredno obiskati. Brezskrbne dneve tu lahko preživite na beli koralni plaži, pod zibajočimi se palmami, lahko se podite za jatami pisanih rib, saj je laguna kot velik tropski akvarij, ali pa s kolesom ali peš raziskujete otok.


Moorea
Otoček v obliki srca je ena najboljših skrivnosti Francoske Polinezije. Mooreo pogosto povezujejo s skrivnostnim otokom Bali Hai. Vulkanskemu biseru dajejo podobo visoki zeleni vrhovi, plaže iz belega peska in čudovita laguna, ki popolnoma obdaja otok, varuje pa jo koralni greben. Pobočja so prepredena z nasadi ananasa, mirno morje turkizne barve pa je dom neštetim jatam tropskih rib. Impresivni vulkanski vrhovi iz tal rastejo kot mogočne čeljusti morskega psa. Južni rob nekdanjega vulkana je gorat, na severu pa sta se izoblikovala dva zaliva, med katerima raste Mt. Rotui.

Mooreja je jasno vidna s Tahitija, ki je oddaljen le 16 kilometrov. Kljub bližini predstavljata sosednja otoka popolnoma drugačen svet. Na Moorei boste našli čudovito naravo, zmerne cene v primerjavi z Bora Boro in predvsem mir in spokojnost.


Huahine
Huahine je eden najbolj slikovitih in najmanj obiskanih otokov Francoske Polinezije, njegova lepota se lahko kosa z Mooreo in Bora Boro. "Zeleni otok", kot ga pogosto imenujejo, sestavljata dva otoka, Huahine Nui (veliki Huahine) in Huahine Iti (mali Huahine). Otoka sta med seboj povezana z mostom, varuje pa ju slikovita laguna. Vsak otok krona vulkanski stožec, ki pada v turkizno morje.

V laguni so posuti tudi številni manjši otočki, imenovani "motu", vse obale pa so iz finega belega peska. Oba glavna otoka obkroža makedamska cesta, ki vijuga med tradicionalnimi vasicami in slikovitimi plantažami.

Huahine leži 175 kilometrov severozahodno od Tahitija in je ob lepem vremenu viden z Raiatee, Tahae in Bora Bore. Otok je turistično skoraj nedotaknjen, tu se domačini še vedno preživljajo z gojenjem vanilije, tara, banan in melon, ki jih prodajajo na živahni lokalni tržnici. Huahine varuje tudi bogato arheološko dediščino.

Pomešajte se z domačini na živahni tržnici, užijte brezskrben dan na samotni koralni plaži, raziščite bujno notranjost otoka - odkrijte čarobnost mirnega polinezijskega paradiža.


Raiatea, Tahaa
Raiatea in Tahaa sta dva ločena otoka, ki si delita čudovito turkizno laguno in se nahajata 192 kilometrov od Tahitija in 40 kilometrov od otoka Huahine.

Raiateja je prepredena z globokimi dolinami, po katerih se spuščajo slapovi, preraščajo jo bujni tropski gozdovi. Nekoč so jo domorodci imenovali Sveti otok, saj so se tu rojevali bogovi, bila pa je tudi kraljevo, kulturno in versko središče Polinezije. Otok še vedno varuje zanimive zgodovinske ostanke, pravljične legende in tradicijo.

Sosednji otoček Tahaa zaradi prostranih diščečih plantaž imenujejo tudi Vanilijev otok.

Kljub svoji naravni lepoti sta otoka ena najbolje očuvanih skrivnosti Francoske Polinezije. Raiatea, drugi največji otok dežele, in prikupna Tahaa, sta turistično še skoraj neodkriti. Sosednji Tahiti in Bora Bora zaradi svojega imena sprejmeta levji delež obiskovalcev, med tem ko sem zaidejo le redki.

Raiatea in Tahaa sta zelo lepa otoka, vendar pa njune plaže niso tako lepe in obširne. Obala Raiatee je večinoma skalnata, bele koralne plaže pa so na malih otočkih sredi lagune, ki jih imenujejo Motu. Tu je tudi večina hotelov. Plaže so sanjske, v morju brstijo pisane korale, oba glavna otoka pa ponujata številne možnosti ogledov.


O ljudeh
Večina ljudi živi na Tahitiju in 16% na Papeete. Polinezijci predstavljajo 70% prebivalstva, Azijci 4,3%, Evropejci 11,5%.

Uradni jezik je sicer francoski, vendar domačini govorijo v glavnem v svojem jeziku. V turističnih predelih govorijo tudi angleško.

Domačini so ponosni in zelo gostoljubni. So sproščeni, živijo po principu počasi in brez skrbi. Njihovo kulturo in način življenja moramo spoštovati, ne smemo jim dajati občutka manjvrednosti.


O dobrotah
Hrana je odlična, naravna, temelji na svežih sestavinah. Nekaj je evropskih vplivov, pomešanih z lokalnimi sestavinami in začimbami, vpliv pa ima tudi Azija.
Tu boste jedli odlične ribe vseh vrst in velikosti, ki jih pečejo, kuhajo in cvrejo.
Ena od specialitet je surova riba a la tahitienne, riba je marinirana v limoninem soku in kokosovem mleku. Zraven postrežejo kitajsko jed maa tinito, mešanico svinjine, fižola, kitajskega zelja in makaronov.

Na domačih pojedinah, ki jih imenujejo tamaraa Tahiti, strežejo pečeno svinjino, ribe, kruhovec, jam in slaščice, vse to pečejo v jamah na žarečih kamnih.
Večji hoteli prirejajo tematske samopostrežne večerje, kjer lahko spoznate domače jedi.

Ustekleničena voda je na voljo povsod. Povsod boste naleteli tudi na draga francoska vina, ker pa gre za trope, se boste lahko sladkali z odličnimi in vedno svežimi sadnimi sokovi.


Pred potjo
Tahiti ima odličmo zdravstveno službo. Voda je pitna (predvsem v Papeeteju in na Bora Bori, drugje je morda vseeno bolje piti ustekleničeno vodo), posebna cepljenja niso potrebna.

Dobro je imeti čevlje za v vodo zaradi koral. Imejte tudi zaščitno kremo proti soncu z visokim faktorjem. V vodi boste morda srečali morskega psa, nendar so popolnoma nenapadalni. Če boste raziskovali koralne grebene, se ne dotikajte živali in rastlin. Med koralami se skrivajo jegulje, ki lahko ugriznejo.

Vseeno se pred potjo lahko za nasvet obrnete na Zavod za varovanje zdravja.

Tahiti ima eno najnižjih stopenj kriminala v Franciji in njenih teritorijih. Kljub temu so pogosti žeparji, ki se jih moramo paziti.

Uradna valuta je francoski pacifiški frank (CFP), denar pa lahko menjate na letališču.
Napitnine niso v navadi. Francoska Polinezija je zelo draga država. Drago je vse, od nastanitve, do hrane in nakupov.

Kako do sem: večina poletov iz Evrope poteka preko ZDA, kjer se lahko tudi ustavite (New York, Los Angeles, San Francisco). Mednarodno letališče je Papeete na Tahitiju, od tod pa so notranji poleti in trajekti do ostalih otokov.