O deželi Cookovi otoki

Na kratko
O naravi in površju
O vremenu
O ljudeh
O dobrotah
Pred potjo
O otokihNa kratko
Glavno mesto: Avarua, otok Rarotonga
Prebivalstvo: 18.000
Jezik: uradni jezik je maorski, večina govori dobro angleško
Denarna valuta: NZD, novozelandski dolar
Časovni pas: Slovenija minus 11 ur
Vere: krščanska
Vizum: za slovenske državljane za obiske do 30 dni ni potreben


O naravi in  površju
Otoki so 3500 kilometrov severovzhodno od Nove Zelandije in 1000 kilometrov jugozahodno od Tahitija, sredi Pacifika. Vseh petnajst otokov v grobem razdelimo na dve skupini: Severna skupina združuje koralne atole, med tem ko so v južni skupini otoki vulkanskega izvora. Večina večjih otokov ima lastne koralne grebene, ki varujejo mirne lagune.

Kljub majhni površini kopnega so Cookovi otoki zakladnica živalskega in rastlinskega sveta. Skrbno varujejo svojo naravo, v glavnem mestu je tudi sedež mednarodne organizacije za zavarovanje kitov. Od julija do oktobra namreč mimo Cookovih otokov potujejo grbasti kiti.

Pester je tudi ptičji svet, nekaj ptic je avtohtonih.

Na Cookovih otokih ni strupenih živali in insektov. Komarji, ki ne prenašajo malarije, so v obalnih in gosto porašèenih notranjih predelih.

Narodna cvetlica je gardenija, s katero tudi sprejmejo obiskovalce.


O vremenu
Cookovi otoki so poznani po prijetni, ne prevroči klimi in po sončnih dneh praktično preko celega leta.

Hladnejši meseci so od junija do avgusta, od novembra do marca pa je topel del leta, ko tudi nekaj več dežuje. Od aprila do novembra je manj dežja. Zeblo pa vas tu nikdar ne bo, povprečne temperature so kar 26 stopinj C. Vremenski ekstremi so nenavadni in zelo redki.


O ljudeh
Domačini so odprti in prijazni ljudje. So izredno gostoljubni in spontani. Njihova starodavna kultura živi skozi glasbo, ples, legende in sproščeni način življenja. Tradicija se prenaša iz generacije na generacijo.

Otočani so Polinezijci. Na severu živi skupina, ki je sem prišla iz Samoe in Tonge, jug pa so naselili priseljenci iz Markeških otokov. Starodavne prebivalce imenujemo maori, to pa so prav tisti maori, ki so naselili tudi Novo Zelandijo.

Družba temelji na vaški skupnosti in njenem poglavarju. Zemljo in naslove dedujejo tako po moški, kot po ženski strani. Zemlje se ne da ne prodati, ne kupiti. Družine še vedno pogosto živijo skupaj v hiši. Svoje sorodstvene vezi kažejo tudi s tetovažami, ki spet postajajo moderne.

Danes so prebivalci Cookovih otokov predani kristjani.

Vzdušje na otokih je sproščeno in neformalno, kljub temu pa sprehodi izven plaže v bikiniju niso sprejemljivi. Prav tako je sončenje brez modrčka kaznivo, vendar na plažah, ki so hotelske, včasih pogledajo skozi prste.


O dobrotah
Kuhinja je seveda nadvse eksotična. Včasih lahko postane monotona, kljub temu pa boste med obiskom otokov uživali v novih, tropskih okusih. Veliko uporabljajo svežega sadja in zelenjave, tudi ribe so tradicionalna poslastica. Jedi so pogosto tudi pekoče.

Tradicionalno skuhane jedi so pod zemljo. V zemljo skopljejo luknjo in jo grejejo z razbeljenimi kamni. Hrano na kamne nalagajo v ločenih plasteh, glede na to, koliko časa se kuha. Tako kuhajo tudi sladice.

Lokalne priljubljene sestavine so taro, sladki krompir in jam. Od mesa jedo morske sadeže, svinjino, perutnino in koze. Pogosto uporabljajo kokosovo omako, včasih s čilijem.

Od sadja pojedo veliko najrazličnejših vrst banan, mango, durian, zvezdaste sadeže.

Veliko jedi jedo z roko. Tradicionalna jed je tudi matu rori, morska kumara, postrežena z limono in kuhane banane.

Domača alkoholna pijača je tumunu, iz fermentiranih pomaranč.


Pred potjo
Za obisk otokov niso obvezna nobena cepljenja ali preventivna zdravljenja. Kljub temu svetujemo posvet na Zavodu za varovanje zdravja.

Še največjo nevarnost predstavljajo insekti in sončne opekline.
Voda je načeloma pitna, vendar previdnost nikoli ni odveč, zato svetujemo, da pijete ustekleničeno vodo.

Cookovi otoki so povsem varna dežela za potovanje. Kljub temu je, kot povsod po svetu, potrebno preudarno ravnanje. Vredne stvari in dokumente vedno puščamo v hotelskem sefu in jih ne puščamo nenadzorovanih.

Uradna valuta je kar novozelandski dollar (NZD). V hotelih,trgovinah in restavracijah sprejemajo kreditne kartice.

Za menjavo imate lahko s seboj ameriške dolarje ali evre, NZD pa lahko naročite na banki pred odhodom. Menjate lahko na letališču na Rarotongi ali v bankah.

Cene na Cookovih otokih so nekaj srednjega. So višje kot na Fidžiju, vendar veliko nižje kot v Francoski Polineziji.

Napitnine in barantanje na otokih niso v navadi.


O otokih
Rarotonga

Le redki skriti kotički sveta se lahko ponašajo z lepoto Rarotonge. Okoli otoka teče 33 kilometrov dolga cesta, ki ponuja razglede na turkizno laguno, okoli nje pa se penijo valovi, ki se lomijo na koralnem grebenu. Mogočne zelene gore notranjosti so močen kontrast modrini neba in morja.

Glavno mesto, Avarua, je na severni obali. Vaše počitnice na Rarotongi so lahko polne aktivnosti, ali pa popolnoma lenobne. Večina hotelov ponuja številne vodne športe, obiščete pa lahko pisano tržnico, se zabavate z nakupi, odkrivate starodavne marae in eksotične plantaže.

Vzhodna obala s plažo Muri je najlepša na otoku, tu je tudi večina hotelov in večina turistov. Turistična ponudba je najbogatejša na otoku, morje je mirno, vendar popoldne pogosto piha. Veliko bolj intimna je južna obala, ki ima sicer manjše, vendar prav tako lepe plaže. Tu skoraj ni restavracij in trgovin. Zahodna obala ima spet več hotelov, golf igrišče in čudovite sončne zahode.

Aitutaki
Drugi najbolj obiskani otok Cookovih otokov se nahaja 45 minut poleta severno od Rarotonge. Aitutaki je edini koralni otok šestih naseljenih otokov južne otoške skupine. Rarotonga in Aitutaki se kar precej razlikujeta. Aitutaki imenujejo tudi Bora Bora Cookovih otokov. Ker je to koralni otok, je nizek, ima pa čudovito, kar 9 kilometrov široko laguno.

Aitutaki je zelo miren in spokojen otoček, praktično edina zabava je otoška noč, ki jo prirejajo vsak večer razen ob nedeljah. Ob večerji si boste lahko ogledali predstavo polinezijskih plesov, domačini slovijo kot odlični plesalci.

Takoj, ko pridete na otok, morate naravnati ure na lokalni ritem, ki je zelo, zelo počasen. Ko se boste umirili in navadili na dneve brez ure, boste odkrili, da Aitutaki ponuja številne aktivnosti. Otok lahko odkrivate z džipi, kolesi ali peš, otok ima golf igrišče in čudovito laguno za vse vrste vodnih športov. Privlačni so tudi majhni otočki na jugovzhodnem delu lagune, sem se lahko odpravite na celodnevni izlet s piknikom.